Úvod Novinky Tipy z programu
Čierny deň v RTVS. Zamestnanci, ale aj množstvo iných ľudí sa zaodelo do čiernej
Čierny deň v RTVS. Zamestnanci, ale aj množstvo iných ľudí sa zaodelo do čiernej

Čierny deň v RTVS. Zamestnanci, ale aj množstvo iných ľudí sa zaodelo do čiernej

Pracovníci televízie a rozhlasu tým chceli dať najavo, že RTVS je nezávislá inštitúcia a že nikto nemá právo tento slobodný charakter pochovať.

V RTVS pracujú stovky ľudí, sú pred kamerami, za kamerami, v online prostredí, vyrábajú relácie z rôznych žánrov pre všetkých divákov. Chceli ukázať, že im na ich práci záleží a že je RTVS stále dôveryhodná a nezávislá inštitúcia, ktorá nie je cieľom na politické ovládnutie akejkoľvek vlády.

čierny-deň-v-rtvs


Preto sa po schválení návrhu zákona o STVR rozhodli o spoločnú zamestnaneckú iniciatívu, ku ktorej sa však pridali aj ľudia z hereckej obce a množstvo iných. Vo štvrtok 25.4. sa všetci zaodeli do čiernej farby. Prišli tak pracovníci televízie a rozhlasu v Bratislave, Košiciach aj v Banskej Bystrici.

Sociálne siete zaplavili fotografie v čiernom s podtitulom „čierny deň RTVS“, „stojím pri RTVS“ alebo „Aj my sme RTVS“.

Prečo ČIERNY DEŇ?

„Návrh zákona pochováva nezávislosť inštitúcie RTVS. Čierna vyjadruje smútok zamestnancov a externých spolupracovníkov nad touto skutočnosťou, no zároveň dáva predkladateľom zákona na vedomie, že ich snahu pochovať našu nezávislú inštitúciu pozorne a so znepokojením sledujeme,“ znie stanovisko za zamestnancov.

Stanovisko RTVS

„Vedenie RTVS so znepokojením prijalo informáciu, že vláda dnes (24. 4.) schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) jeho prijatím v Národnej rade SR zanikne. Schválenie zákona o STVR znamená účelovú zmenu, ktorá nemá opodstatnenie a je v rozpore s legislatívnymi štandardami. Legislatívne podmienky boli nastavené tak, že nebolo potrebné rušiť celú inštitúciu. V prípade, že vzniká potreba zo strany vlády zlepšiť situáciu v RTVS a meniť procesy a nastavenia, nie je potrebné prijímať nový zákon, ale novelizovať už existujúci zákon o RTVS. Zrušenie inštitúcie prinesie so sebou na určité obdobie otrasy a destabilizáciu všetkých systémov a zložiek, ktoré tvoria verejnoprávne médium. Finančné náklady súvisiace s touto zmenou sú odhadované na niekoľko miliónov eur. Vedenie RTVS konštatuje, že napriek mnohým výzvam na začatie konštruktívneho dialógu a riešenie situácie sa súčasná vláda rozhodla pre účelovú zmenu vedenú snahou ovládnuť verejnoprávne médium.“

Ľuboš-Machaj-v-čiernom

Iniciatívu podporil aj generálny riaditeľ Ľuboš Machaj

S nadobudnutím účinnosti zákona skončí terajšie vedenie, nového riaditeľa bude voliť namiesto parlamentu rada televízie, v ktorej bude mať väčšinu ministerstvo kultúry a aktuálna parlamentná väčšina. Vzniknúť má aj etická komisia, ktorá bude posudzovať správanie sa zamestnancov a spolupracovníkov televízie a rozhlasu. Podľa manažmentu RVTS ide o účelovú zmenu, ktorá je v rozpore s legislatívou.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia