Úvod Novinky Tipy z programu
Ako si nájsť partnera vo vyššom veku? Toto sú faktory, ktoré to sťažujú
Ako si nájsť partnera vo vyššom veku? Toto sú faktory, ktoré to sťažujú

Ako si nájsť partnera vo vyššom veku? Toto sú faktory, ktoré to sťažujú

Právo na lásku a vzťah máme v každom veku. Neskôr však pribúdajú faktory, ktoré to komplikujú. 

V relácii Dámsky klub rozprávala psychologička Lívia Matulová Osvaldová o nadväzovaní vzťahov vo vyššom veku.

„Je fakt, že seniori sa komplikovanejšie zoznamujú pre celý rad faktorov,“ hovorí úvodom. V tomto veku sa vynárajú prekážky, ktoré nadväzovanie vzťahov sťažujú. Dôvodom je napríklad priemerný vek života mužov a žien. Keďže sa ženy dožívajú v priemere vyššieho veku, zužuje sa aj ich okruh potenciálnych partnerov.

Dôležitú úlohu zohrávajú psychologické faktory. Mnohí starší ľudia majú viacero obáv, ktoré im bránia v hľadaní nového partnera. Tie môžu vychádzať z predošlých skúseností, strachu zo sklamania, predsudkov a podobne.

senior-samota-freepik.jpg

Problém môže byť aj rodina

Svoj podiel máva aj blízka rodina, ktorá stráca porozumenie a častokrát podceňuje situáciu seniora. „Deti sú väčšinou dospelé, niekedy aj vnúčatá sú dospelé. Ten senior alebo seniorka sú sami,“ približuje psychologička. Presviedčať staršieho človeka, že mu v osamelom živote nič nechýba nie je šťastnou voľbou.

RTVS online

V niektorých prípadoch môžu mať deti a vnúčatá o svojho starého rodiča strach. V takom prípade je dôležitá citlivá komunikácia. „V zdravých vzťahoch medzi rodičmi a deťmi by si to mali vedieť vydiskutovať,“ odporúča psychologička.

Problém pri hľadaní partnera spočíva aj v nových trendoch zoznamovania. Spôsob nadväzovania kontaktov sa dobou mení a starší ľudia majú čoraz menej možností stretnúť niekoho prirodzene. „Klasických príležitostí je menej,“ približuje situáciu mnohých seniorov.

Skúste to takto

Ak sa už rozhodnete nájsť si partnera, dôležité je otvoriť sa možnostiam. Sústreďte sa na svoje hobby a spoznávajte ľudí na miestach, ktoré máte radi. „Môžete ísť na prechádzku so psom a zoznámite sa s množstvom ľudí.“


Seniori.png

Pre seniorov existujú aj internetové zoznamky. Pri ich využívaní však treba zvýšiť opatrnosť. „Treba sa pripraviť na to, že si tam všetci vylepšujú svoj obraz, čiže to nie je väčšinou reálny obraz toho človeka.“

Neplytvajte časom a radšej si zájdite na kávu. „Nepísať si dlho, ale dohodnúť sa na stretnutí napríklad v nákupnom centre,“ odporúča psychologička. Zvoľte si verejný priestor pre chvíľkové stretnutie, aby ste človeka spoznali.

Celý rozhovor o hľadaní partnera v staršom veku si môžete pozrieť v archíve Dámskeho klubu.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia