Staré odrody sliviek, ako boli durandzie, bystrické, belice, sa v kuchyni s obľubou využívali na prípravu slivkových guliek. Niekde sa pripravovali z rezancového cesta, inde zo zemiakového, niekde makové, inde orechové, tvarohové alebo strúhankové. Každý volil takú posýpku, akú mal najradšej. Niekde to boli guľky, ale boli regióny, kde sa volali úplne ináč. Tak je to aj v Devičanoch, v okrese Levice. Hanu Michalčíkovú ich učila pripravovať Silvia Kňazovičová.
Sladké Gombolce Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na prípravu slivkových guliek, ktoré v Devičanoch, Levickom okrese volajú Gombolce potrebujeme: kilo a pol zemiakov uvarených v šupke, 600 g hrubej múky, 1 vajce, trochu soli, slivky, práškový cukor, mak alebo strúhanku a maslo na poliatie. Postup je nasledovný: Uvarené zemiaky ošúpeme a postrúhame na jemnom strúhadle, pridáme múku, vajíčko a štipku soli. Vypracujeme cesto, ktoré dáme na dosku posypanú múkou a vyvaľkáme asi na hrúbku 5 mm. Pokrájame ho na štvorce , do každého zabalíme odkôstkovanú slivku a vytvoríme guľky. Gombolce vložíme do vriacej vody, opatrne pomiešame, aby sa neprilepili na dno a varíme 9 minút. Keď vyplávajú na povrch vyberieme ich, polejeme maslom a posypeme makom alebo opraženou strúhankou zmiešanou s práškovým cukrom.