Zdravý životný štýl

Zdravý životný štýl

Už len slovné spojenie Zdravý životný štýl v mnohých vyvoláva odpor – zase nám budú hovoriť, čo musíme a čo nesmieme. Tak začneme inak. Civilizačné choroby. Ochorenia, ktorým sa dá predísť. Každý môže vyzerať lepšie. Naozaj sa môžeme cítiť viac vo forme. Znie to lepšie? Aj o tom budeme hovoriť tento týždeň. Veronika Hanáková má vyštudovanú Biochémiu a výživu na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie. Takže nebude nás nútiť kupovať a jesť výživové dplnky, ale povie nám, že to možno napokon nie je až také zložité. S Veronikou Hanákovou sa rozpráva Marcel Hanáček.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pri pojme zdravý životný štýl si asi väčšina z nás predstaví všetkých tých poradcov, ktorí nám zakazujú jesť to, čo máme radi a prikazujú nám cvičiť to, čo sa nám nechce. Nemusí to byť celkom tak, aj keď – nie je celkom jedno, čo máme na tanieri.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

S prichádzajúcim letom chceme lepšie vyzerať – aj to je motivácia na zmenu, ale nie je to tá najlepšia motivácia. Zdravšie žiť by sme mali najmä preto, aby sme sa vyhýbali civilizačným ochoreniam a aby sme sa cítili lepšie.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Možno aj vy patríte medzi tých, ktorí si po slovách Zdravý životný štýl predstavia diétu. A predstavia si to veľmi zle, lebo diéta nie je riešením problémov, ktoré sa môžu skončiť zdravotnými komplikáciami. Dnes sa teda pozrieme na najpopulárnejšie diéty.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Stravovať by sme sa mali normálne: aby sme nemali pocit, že sa obmedzujeme, alebo že jeme to, čo nám nechutí. Ak vás láka nejaká diéta, skúste si položiť otázku, či by ste sa takto dokázali stravovať do konca života. Na miešaných nápojoch z práškov dlho nevydržíte. Jedine, že sa zmierite s tým, že kým kamaráti pôjdu na chutnú večeru, vy budete popíjať bielohnedú tekutinu z plastovej fľaše s logom firmy, ktorá vás presvedčila, že toto je cesta k dokonalosti. Ozaj: leto... to, že v lete chceme vyzerať dobre nie je hriech a zajtra si povieme, čo môžeme pre to urobiť. 

Autor: Marcel Hanáček

Živé vysielanie ??:??

Televízia