4. spev

4. spev
Menelaos práve slávi sobáš svojich detí Hermiony a Megapentha. Jednako však vľúdne prijme neznámych cudzincov a pohostí ich, neopytuje sa ich na mená, tak ako sa patrí na zdvorilého hostiteľa. Jeho palác žiari bohatstvom — bronz, elektrón, zlato, no spomienka na bratovu smrť a na blúdenie milého druha Odysea kalia kráľovo šťastie. Večer v Sparte uplynie v spomienkach na Tróju. Telemachovi vyhŕknu slzy do očí, len čo začuje otcovo meno, a Helena hneď spoznáva Odyseovho syna. Potom, keď slzy utíši  čarovným liekom, rozpráva, ako sa Odyseus prestrojený za žobráka vybral do Troje na výzvedy, a Menelaos pripomína, ako múdro si počínal Telemachov otec v drevenom koni, keď ostatní hrdinovia sa už-už chceli prezradiť Trójanom.

Na druhý deň Telemachos vyjaví cieľ svojej cesty a až vtedy Menelaos podrobne vyrozpráva, čo sa dozvedel od morského starca Protea na ostrove Faros blízko egyptských hraníc, kde ho dvadsať dní zdržalo bezvetrie. Menelaos a jeho druhovia, oblečení do tuleních koží, prepadnú starca, ktorý má dar veštiť, a pevne ho držia, nedbajúc na to, že sa v ich rukách mení na leva, hada, pantera, diviaka, vodu a strom. Dozvedajú sa, že pred návratom ich ešte čaká cesta do Egypta, kde majú obetovať bohom, že Aias Oileovec zahynul pre svoju pýchu pri Gýrskych skalách.

Potom sa znovu vracia motív Agamemnónovej smrti, ktorý sa tiahne celou Odyssieou. Tentoraz básnik Proteovými ústami podrobne opisuje vladárov návrat a Aigisthov zločin. Aigisthos zákerne striehol a po hostine ho ukrutne zavraždil so všetkými jeho druhmi. Agamemnónov návrat je negatívom návratu Odyseovho a dopĺňa ho. O Odyseovi Proteus povie iba to, že plače za domovom ďaleko v oceáne, u nymfy Kalypso, kde niet lodí ani veslárov, ktorí by ho dopravili do vlasti. A táto správa zatieňuje zdanlivo ľahostajnú predpoveď, že Menelaovi i Helene bohovia po smrti určili pobyt na ostrove blažených.

Pokým v Menelaovom paláci plynie čas v družnom rozhovore, pytači sa dozvedia od Noemonta, ktorý Telemachovi požičal loď, že odišiel hľadať otca, a rozhodnú sa vystriehnuť ho pri skalnatom ostrovčeku Asteris, až sa bude vracať domov. Hlásateľ Medón ich potajomky vypočuje a oznámi ich plán Penelope, ktorú poteší prízrak jej sestry, poslaný Aténou.

Odysea 4.spev 1.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Odysea 4.spev 2.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Odysea 4.spev 3.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Televízia