Za siedmimi divmi sveta: Mauzóleum v Halikarnase

Za siedmimi divmi sveta: Mauzóleum v Halikarnase

Je málo miest na svete, kde veky vytvorili taký raj pre pútnika stáročiami, akým je úzky, nesčíselnými zálivmi zbrázdený pás západného pobrežia Malej Ázie. Tu stáli v časoch, keď ešte nikto netušil, že niekedy bude nejaký „kresťanský letopočet“, skvelé mestá s obdivuhodnými stavbami a ešte obdivuhodnejšími kvetmi kultúry, vypestovanými na záhonoch, ktoré boli niekde náhle skosené, inde pozvoľna opustené alebo starostlivo presadené – a všade nakoniec rozšliapané vojakmi najrôznejších ríš, ktoré sa nadúvali a praskali ako pľuzgiere. Najsevernejšie z týchto slávnych miest bola Trója; ich stuha pokračovala Larissou, Gargarami, Pergamom, Kýmou, Fókaiou, Smyrnou, Klazomenami, Kolofónom, Efezom, Magnéziou, Priénou, Milétom, Mylasami – najjužnejší bol Halikarnas.
Toto mesto, Grékmi nazývané Halikarnassos, je ďalším cieľom našej cesty. Stál v ňom náhrobok, ktorý bol jedným zo siedmich divov sveta a dal meno všetkým mauzóleám – Mauzóleum.

05_Mauzoleum_v_Halikarnase_460.jpg

Čítanie 30.časť: Mauzóleum v Halikarnase 1.diel Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Čítanie 31.časť: Mauzóleum v Halikarnase 2.diel Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Čítanie 32.časť: Mauzóleum v Halikarnase 3.diel Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Mauzóleu v Halikarnase. Táto monumentálna stavba s výnimočnou sochárskou výzdobou patrí  medzi  sedem divov sveta podľa starovekého učenca Filóna, resp. podľa gréckej, či presnejšie  helenistickej tradície.
Tento pomník veľkej lásky stál v maloázijskom meste Halikarnas, dnes tureckom  Bodrume. Čo sa z neho zachovalo a čo o ňom vieme 60 rokov po prvom vyjdení Zamarovského knihy Za siedmimi divmi sveta  – o tom sme sa rozprávali s historikom staroveku doc.Michalom Habajom z Katedry historických vied a stredoeurópskych štúdií na Filozofickej fakulte Univerzity svätých Cyrila a Metoda v Trnave, ktorý súčasne prednáša na Ústave klasických štúdií Masarykovej univerzity v Brne.

Rozhovor s doc.Michalom Habajom: Mauzóleum v Halikarnase Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Televízia