Za siedmimi divmi sveta: Maják na ostrove Faros

Za siedmimi divmi sveta: Maják na ostrove Faros

Opäť sme v egyptských vodách, v delte „rieky živenej nebom“. Vraciame sa sem za siedmym divom sveta. Priamou linkou z Rodu do Alexandrie, starou dvadsaťdva storočí.
Vieme, že sem prichádzame takmer bez nádeje. Veľká pyramída na gízskom poli pri Káhire stojí dodnes v celej svojej mohutnosti a bude tam stáť veky. Ale maják na ostrove Fare pri Alexandrii zmizol. Celkom a navždy.
Pochybuje azda niekto, že vôbec existoval? A ak existoval – že bol skutočne takou veľkolepou stavbou, aby sa považoval za div sveta? Filón sa predsa o ňom ani slovom nezmieňuje...
Máme o ňom správy starovekých i stredovekých svedkov, ktorí ho videli na vlastné oči: bol vyšší než najvyššia pyramída. Vieme, kto ho postavil: architekt Sostratos z Knidu. Poznáme jeho stavebné náklady: 800 talentov. Jeho meno dodnes žije ako súčasť slovného pokladu prímorských národov: Francúzi nazývajú maják phare, Španieli a Taliani faro, Gréci faros, anglickí básnici pharos.
Pokúsme sa odhrnúť oponu dejín, za ktorou sa skrýva tajomstvo jeho stavby i záhada jeho zmiznutia. Vstúpme do „Brány Egypta“.

Čítanie 37.časť: Maják na ostrove Faros 1.diel Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Čítanie 38.časť: Maják na ostrove Faros 2.diel Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Čítanie 39.časť: Maják na ostrove Faros 3.diel Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Čítanie 40.časť: Maják na ostrove Faros 4.diel Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

07_Majak_ostrov_Faros_460.jpg  

Filón sa o faroskom majáku pri Alexandrii nezmieňuje ani slovom. Správy o ňom sa však zachovali u iných antických autorov: napr. u Herodota, Strabóna alebo Josefa Flávia. Ale to najcennejšie dedičstvo si udržali prímorské národy. Jeho meno Faros dodnes žije ako súčasť slovného pokladu u Francúzov, Španielov, Talianov, Grékov a Angličanov. A aj náuka o stavbe a prevádzke majákov sa nazýva farológia. To všetko sa dočítame u Zamarovského. Čo o tomto technickom zázraku antiky vieme 60 rokov po prvom vyjdení Zamarovského knihy Za siedmimi divmi sveta – o tom sme sa rozprávali s egyptológom dr.Jozefom Hudecom z Ústavu orientalistiky Slovenskej akadémie vied, predsedom správnej rady Nadácie Aigyptos, spoluriaditeľom poľsko-slovenského výskumu v egyptskom  Tel el Retábí a  vedúcim Slovenskej archeologickej misie v Sudáne.

Rozhovor s doktorom Jozefom Hudecom: Maják na ostrove Faros Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Televízia