Ostrihom a Stoličný Belehrad

Ostrihom a Stoličný Belehrad

Ďalšie pokračovanie diskusií o významných civilizačných centrách Európy sme začali asi pre viacerých poslucháčov dosť provokatívnym citátom. Nie je totiž na škodu  ponúknuť aj  menej ošúchanú interpretáciu historických udalostí a ich dôsledkov. Ale tu je ta pasáž  z  knihy britského historika Normana Daviesa, monumentálnej syntézy európskych  dejín, ktorá sa viaže aj k našej  minulosti:
„Z akýchsi mne neznámych príčin medzi  mnohými historikmi je zaužívaná bagatelizácia úlohy staromaďarského kmeňového  zväzu, teda že  nemali na Západe nijaký vplyv na beh tamojších dejín. Áno, bola to deštruktívna  sila, ale súčasne sa  stali  akousi metaforickou ranou z kopije, ktorej účinok mal ďalekosiahle dôsledky  na tele Starého kontinentu. Po tom, ako vymazali z mapy Veľkú Moravu, radikálne zmenili etnické zloženie a politický systém v Karpatskej kotline. Ich prítomnosť bola základným elementom procesu formovania nielen iba Uhorska. Ale aj Čiech, Poľska, Chorvátska, Srbska, Rakúska a vlastne aj nemeckého cisárstva. A tým aj do budúcnosti prekreslili profil Strednej Európy. Vytvorili živú bariéru, ktorá oddelila Slovanov na severe od  Slovanov na juhu. Po  prehratej bitke na rieke Lech vlastne otvorili nemeckým osadníkom cestu popri toku Dunaja a umožnili im konsolidovať pomery vo vtedajšej Východnej marke, teda dnešnom  Rakúsku. Vlastne oni prinútili nemecké kniežatá k zjednoteniu svojich síl a do uznania víťaza bitky na rieke Lech, Otta I. , aby  sa  stal rímsko-nemeckým cisárom  a neskôr dostal prídomok Veľký. Keď zoberieme do úvahy to, že ani nie jednu generáciu po tom, ako staromaďarský kmeňový zväz prekročil karpatské priesmyky, tak sa v  Európe výrazne  zmenili pomery, objavili sa viaceré nové a súčasne trvalé prvky. To  naozaj nehodno bagatelizovať.“ Toľko citát z Normana Daviesa.
No a tým novým a v podstate 900 rokov trvajúcim elementom  bola aj existencia Uhorska. Jeho prvým kráľom sa stal Arpádovec Štefan a teda potomok  tých nomádov, ktorí zásadne ovplyvnili pomery v Európe. A práve s menom kráľa Štefana I. sú neoddeliteľne  zviazané  dve mestá, o ktorých bola táto diskusia – Ostrihom a Stoličný Belehrad, teda dnešný Székesfehérvár.

hosť: docent Vincent Múcska
ukážky čítal: Ladislav Kerata
autor a moderátor: Peter Turčík

Centrá civilizácie - Ostrihom a Stoličný Belehrad Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Televízia