Rozprávka Tri zlaté dukáty je pre Marianu Čengel Solčanskú najvtipnejšia

Rozprávka Tri zlaté dukáty je pre Marianu Čengel Solčanskú najvtipnejšia

A tak vianočnú rozprávku Tri zlaté dukáty pripravila režisérka a scenáristka Mariana Čengel Solčanská . Jednotka ju uvedie v televíznej premiére na Štedrý večer 24. decembra o 20:10 h.

Láska porazí zlo a chamtivosť

Mariana Čengel Solčanská-TASR - Michal Svítok.jpg

Štedrovečernú televíznu rozprávku ako klasický príbeh o boji dobra so zlom s typickými charaktermi a vzťahmi, odohrávajúci sa nie na kráľovskom dvore, ale v dedinskom prostredí - mal pôvodne nakrútiť režisér Stanislav Párnický , ale, žiaľ, vo veku 77 rokov navždy odišiel do filmového neba.

Réžie a scenára sa po jeho predčasnom odchode ujala Mariana Čengel Solčanská , ktorá rozprávku pripravila ako klasický rodinný príbeh a v ňom láska porazí zlo a chmativosť:

„Táto rozprávka je pre mňa špeciálna hlavne tým, že je dedičstvom po mojom pedagógovi, ktorý mi zmenil život. Nikdy som nezdedila nič významnejšie a dojímavejšie ako toto dielo.

Odlišuje sa v tom, že je jednoznačne najvtipnejšia, mala som z toho obrovskú radosť. A je folklórna, takže konečne som mohla robiť to, čo som vždy chcela. Som dieťa odchované na Ťapákových filmoch, takže tá ľudovosť a zemitý naturel hlavných postáv tentoraz úplne vyplával na povrch.“

V rozprávke sa predstavia mladí slovenskí herci Katarína Krajčovičová a Ladislav Bédi .

Zahrali si po boku hereckých kolegov Jozefa Vajdu , Jany Hubinskej Michala Isteníka, Ondreja Kovaľa, Juraja Hrčku, Mariána Labudu ml., Jitky Čvančarovej, Lukáša Pelča a ďalších.

Čas nádejí prichádza

Čas nádejí

foto: Mayo Hirc

Seriálovou novinkou bude titul Čas nádejí. Osemdielny seriál v réžii Jána Sebechlebského   začne RTVS vysielať od 7. januára.

Historický seriál mapuje osudy slovenskej rodiny v priebehu rokov 1914 až 1951 a jeho bližšiu charakteristiku priblížili tvorcovia slovami:

„V dramatickom príbehu plnom emócií a napínavých zvratov má divák možnosť sledovať najvýznamnejšie historické míľniky nášho národa, prvú svetovú vojnu a rozpad Rakúsko-Uhorska, vznik Československej republiky, druhú svetovú vojnu, Slovenské národné povstanie či február 1948.“

Napínavé autentické príbehy

predstavenie-Vianoce-RTVS

Seriálovú novinku bude RTVS od Nového roku vysielať na Jednotke od 7. januára každú nedeľu o 20.30 h .

V réžii Jána Sebechlebského sa v hlavných úlohách predstavia Dominika Morávková-Zeleníková a Daniel Žulčák .

Programové novinky RTVS tak potešia rodiny s deťmi na Vianoce a po Novom roku zasa milovníkov autentických príbehov v napínavom seriáli.

V seriáli uvidia diváci aj Róberta Siposa, Zuzanu Mauréry, Martina Šalacha, Mateja Landla, Katarínu Krajčovičovú, Judit Pecháček, Juraja Hrčku, Michala Režného, Petra Kočiša, Adyho Hajdu a ďalších.

Zdroj: TASR, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia