Úvod Novinky Filmy a seriály
Nazrite s RTVS do vesmíru tak, ako nikdy predtým: Unikátny dokument Planéty
Nazrite s RTVS do vesmíru tak, ako nikdy predtým: Unikátny dokument Planéty

Nazrite s RTVS do vesmíru tak, ako nikdy predtým: Unikátny dokument Planéty

Seriál prináša všetko podstatné, čo dnešná veda vie o ôsmich planétach slnečnej sústavy.

Na obrazovky RTVS prichádza mimoriadne pútavá a úspešná séria z britsko-americkej produkcie. Päťdielny cyklus Planéty ponúkne divákom Dvojky od 2. septembra pohľad do histórie našej slnečnej sústavy. Nazrite vďaka najnovším vizuálnym efektom a poznatkom do vesmíru tak, ako nikdy predtým.

Vďaka seriálu Planéty sa dozviete všetko podstatné, čo dnešná veda vie o ôsmich planétach slnečnej sústavy. Ocitnete sa na povrchu jednotlivých telies a stanete sa svedkami dramatických udalostí, ktoré formovali ich súčasný tvar. Dozviete sa, čo nám posledné vedecké vedomosti umožňujú zistiť o minulom živote Merkúra, Venuše, Marsu, či Jupitera, alebo Saturnu.

Dozviete sa aj to, aké vodopády kedysi formovali povrch Marsu alebo ako „bojovali" jednotlivé planéty o svoje miesto v sústave a mnoho iných prekvapujúcich informácií. Len s RTVS od 2. septembra na Dvojke.

planéty Merkúr vznikol aktom násilia. Jeho pôvod bol dlho záhadou, ale dnes už vieme, že s najväčšou pravdepodobnosťou je jeho vznik spätý so zrážkou s inou protoplanétou. Tieto násilné udalosti pred miliardami rokov zbavili Merkúr jeho plášťa a zanechali za sebou malú planétu tvorenú hlavne jej jadrom. Viac v 1. časti Planét - Vnútorné svety.

planéty Pred štyrmi miliardami rokov bol Mars vodným svetom plným riek a jazier, mal aj magnetické pole. V tom čase sa nad jeho pólmi bežne vyskytovala polárna žiara, ktorú poznáme z pólov Zeme. Viac v 2. časti Planét - Mars.

planéty Io je jedným z najbližších mesiacov Jupitera. Napriek tomu, že má len 3 500 kilometrov a od Slnka je vzdialený miliardy kilometrov, je to najviac vulkanické miesto v slnečnej sústave. Viac v 3. časti Planét - Jupiter.

planéty Vertikálne vrcholy ľadu stúpajúce z okraju Saturnovho B-prstenca. Vrcholy sa týčia do výšky dvoch kilometrov nad prstencom, pričom najväčšie častice majú len 10 metrov. Viac v 4. časti Planét - Saturn.

planéty Triton je najväčší zo 14 mesiacov Neptúnu. Predpokladá sa, že jeho pôvod je oveľa ďalej od Slnka a to v Kuiperovom páse. Po „zajatí" Neptúnom obrovská planéta zohriala jeho jadro a vytvorila gejzíry, ktoré dnes vidíme na povrchu. Viac v 5. časti Planét - Ľadové svety.

(foto: BBC)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia