Úvod Novinky Filmy a seriály
Slavnosti sněženek: Top hlášky z legendárnej českej komédie
Slavnosti sněženek: Top hlášky z legendárnej českej komédie

Slavnosti sněženek: Top hlášky z legendárnej českej komédie

Televízna Dvojka poteší milovníkov starých českých komédií.

Pozrite si slávny príbeh z dielne Jiřího Menzela a Bohumila Hrabala o kancovi, pre ktorého sa pohádali dva poľovnícke spolky. Rudolfa Hrušínského v roli lesníka Jarina Franca, podnikavého zberateľa Leliho (Jaromír Hanzlík) či policajného kapitána Vyhnálka, ktorého si zahral Josef Somr si môžete vychutnať v sobotu 17. októbra o 20:40 na Dvojke.

Hoci sa film končí tragicky, jeho dej je popretkávaný drobnými humornými epizódami a skvelými hláškami ako pravá česká komédia. Prečítajte si náš výber tých najlepších hlášok z filmu Slavnosti sněženek:

1. To je ako návrat oslepených Bulharov do vlasti


Tento výrok zaznie hneď v úvodných minútach filmu, a tak vlastne predznamená, v akom duchu sa bude celý dej niesť. Podgurážení muži sa vracajú po záverečnej z miestnej krčmy Hájenky domov na bicykloch, kým im cestu neskríži policajný kapitán Vyhnálek, ktorý im pripomenie, že ani na bicykel si nemožno sadnúť pod vplyvom alkoholu a zoberie im ventily. Práve vtedy zaznie tento typický „český šplech" umocnený nešťastnými pohľadmi podnapitých mužov a smútočnou hudbou.

2. Tak to je tá moja nová družka. Vymenil som ju za obraz - krajinka v zimnom šate


Celým filmom sa ako motív nesú Leliho úžasné obchody, napríklad keď vysvetľuje, akým zdĺhavým „ohromným kšeftom" sa dostane k novému capovi, keď ukazuje haraburdy, ktoré kúpil v zľave, alebo keď nadškrtne, že svoju novú partnerku vymenil za krajinku.

3. Ja som akademický maliar, ja žiadne „prdelky" nerobím!


Ani akademický maliar to nemá vo filme Slavnosti sněženek jednoduché. Stále sa snaží obyvateľom vysvetliť, že vytvoril šlabikár, z ktorého sa deti učia už desať rokov a oni to nechápu. Alebo mu závidia, ako je sám presvedčený. A najhoršia je predavačka, ktorá má na neho stále prosby nehodné jeho dôležitosti. Vrcholom podľa maliara bolo, keď prišla s rozbitou sochou anjela, ktorú deti pri hádke zhodili a anjelikovi odrazili „prdelku", na čo majster zareagoval slovami, že je akademický maliar a žiadne „prdelky" nerobí.

4. To je ale krásne zviera, však pán Franc?


Predstavte si, že zastrelíte diviaka. Padne k zemi a vy ste si už vydýchli, no zrazu sa z ničoho-nič preberie, úplne živý a zdravý a vychytí sa na útek. A vtom sa zjaví žena s bicyklom, ktorá si uháňajúce zviera prezerá so zvedavosťou a záujmom, vyhlási dokonca, že kanec je krásny. Pohotový lesník Jarin Franc sa však nenechal vyviezť z rovnováhy a vynaliezavo jej odpovedal: „V mene ľudového poľovníctva vám zabavujeme tento bicykel," a šialená naháňačka za prasaťom sa začala.

5. O tatinkovi


Skvelý pohľad do života v českej dedine ponúka aj rozhovor dvoch dievčatiek v škole, ktoré lamentujú nad osudom chudáka divokého prasaťa a chudiny jeho ženy divokej svine, ktorá sa načaká a on nikde. Vtom jedno z dievčatiek vyhlási, že to pozná, pretože ich otecko raz nebol doma tri dni potom sa zjavil taxík. „To ste museli mať radosť, že sa vám tatinko vrátil." „Ale on neprišiel, on si len poslal z krčmy domov taxík po trúbku," vysvetlí dievča.

6. O genialite


Zberateľ Leli je jednoducho vtipná postava, okrem podarených opisov svojich obchodov sa postaral aj o ďalší zábavný moment. Zaspomínal si totiž na detstvo: „Ja, keď som bol maličký, bol som génius. Keď sa ma pán farár pýtal, aké sú najväčšie katolícke sviatky, povedal som, že keď je zabité prasa."

7. To zase bude v álejích nablito!


Táto hláška je taká legendárna a používaná, že sme ju skrátka museli nechať celú v češtine. Postarala sa o ňu pani Francová, keď jej manžel prvýkrát oznámil, že sa chystá veľká poľovnícka slávnosť a mal by si na tú príležitosť zaobstarať nový klobúk.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia