Úvod Novinky Filmy a seriály
Ako sa z veľkej mačky stal príklad ochrany zvierat v Španielsku
Ako sa z veľkej mačky stal príklad ochrany zvierat v Španielsku

Ako sa z veľkej mačky stal príklad ochrany zvierat v Španielsku

Zbaľte si kufre, ide sa s Dvojkou po európskej divočine!

V susednom Rakúsku spoznáte zábavný a neuveriteľný svet divokých škrečkov z cintorína, v Gibraltari zlodejský gang jediných európskych voľne žijúcich opíc druhu makak magot a v Španielsku zvláštnu tajomnú a samotársku mačkovitú šelmu s bokombradami, ktorá sa živí takmer výlučne králikmi.

A práve strava sa rysovi španielskemu takmer stala osudnou. Keďže ľudia považujú králiky za škodcu a dlhodobo ich hubili, rysom dramaticky ubúdala dôležitá strava. Nielen potrava, ale aj životný priestor, ktorý stále viac obsadzovali ľudia, rysom doslova mizol pred očami, až napokon na začiatku dvadsiateho prvého storočia v divočine zostalo menej ako sto rysov španielskych. Druh vyhlásili za kriticky ohrozený.

rys španielsky sa pozerá do objektívu

Ľudia si však uvedomili dôsledky svojich činov a namiesto likvidovania zvierat sa zamerali na ich záchranu. Dnes už rys španielsky nie je kriticky ohrozený. Po pätnástich rokoch od spustenia programu na záchranu ich je v divočine už okolo sedemsto, a tak sa z nič netušiacej mačky s bokombradami stal ďalší dôkaz o tom, že človek by mal bojovať za prírodu a nie proti nej.

Nielen príbeh rysa španielskeho, ale aj mnohých ďalších fascinujúcich zvierat nášho kontinentu čaká divákov Dvojky v stredu večer o 20.30 v piatej časti britského dokumentárneho seriálu Sedem svetov, jedna planéta.


Sedem svetov, jedna planéta – to je príbeh svetadielov Zeme, z ktorých každý má svoje samostatné podnebie, svoje unikátne podmienky, povrch, prírodu, vrátane fauny a flóry. Vďaka RTVS ste sa už zoznámili so zvieratami Antarktídy, Ázie, Južnej Ameriky a Austrálie so seriálom postupne objavíte a preskúmate tvory zo všetkých kontinentov.

Naprieč celým dokumentom znie hudba fenomenálneho oscarového skladateľa filmovej hudby Hansa Zimmera a na tvorbe seriálu sa podieľal aj špičkový a oceňovaný dokumentarista David Attenborough.

Vydajte sa na strhujúcu cestu po siedmich svetoch našej Zeme, spoznajte skutočnú pravú tvár každého kontinentu, jeho zvieracie ríše. Spoznajte unikátne krajiny i prekvapivé príbehy.

Foto: BBC

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia