Úvod Novinky Filmy a seriály
Vzácnym nosorožcom svitá nádej na záchranu. Sledujte, ako žijú
Vzácnym nosorožcom svitá nádej na záchranu. Sledujte, ako žijú

Vzácnym nosorožcom svitá nádej na záchranu. Sledujte, ako žijú

Sledujte poslednú epizódu prírodopisného seriálu Sedem svetov, jedna planéta v stredu večer na Dvojke.

V Keni zostali už len dve posledné samice na svete, druh sa teda nemôže rozmnožovať. Populáciu bieleho nosorožca tuponosého severného ľudia brutálne zdecimovali lovom, zviera sa ocitlo na zozname kriticky ohrozených druhov.

A to všetko najmä pre jeho povestný roh, ktorý sa predáva na čiernom trhu. Ľudia si z neho urobili symbol bohatstva a prepychu, niektoré kultúry mu dokonca pripisujú takmer zázračnú moc. Mohlo by sa preto zdať, že pre nosorožca tuponosého severného už pre ľudskú chamtivosť nezostáva nijaká nádej.

Nádej pre nosorožce

Nosorožcovi tuponosému severnému však možno predsa len svitá na lepšie časy. Vedci totiž našli spôsob, akým by mohli živočícha zachrániť. Kľúčom majú byť dva posledné samce, ktoré síce už zomreli, no výskumníci stihli zmraziť ich spermie. Z tých už vytvorili tri embryá. Teraz pred nimi stojí ťažká úloha vytvoriť takýmto spôsobom stádo.

Zatiaľ však v Keni naďalej žijú samice Najin a Fatu. S týmito korpulentnými „dámami“ sa stretol britský dokumentarista sir David Attenborough, ktorý spolupracuje na seriáli Sedem svetov, jedna planéta. A práve vďaka poslednej epizóde tohoto seriálu sa s nosorožími samicami budete môcť stretnúť aj vy.

Stačí, ak si zapnete v stredu o 20:10 televíznu Dvojku. Nielen nosorožce, ale aj opice, zebry a antilopy či iné africké zvieratá sa tak ocitnú priamo vo vašej obývačke.

Pozrite si ochutnávku

Vták sedí na krku žirafy

Niekto sa musí živiť aj blchami žirafy.


gepardy

Gepard sa musí dostať do 30 metrov od svojej koristi na to, aby zvýšil svoju šancu na úspešný lov.


šimpanzy používajú kamene

Mladé šimpanzy sledujú rodičov, aby sa naučili otvárať oriešky.


hyena za tehlovým múrom

Z opusteného mesta v Namíbii si urobila domov hnedá hyena.

šupinavec

Šupinavec hľadá mravce a termity podľa čuchu.


Skvelý seriál, posledná epizóda

Sedem svetov, jedna planéta - to je príbeh svetadielov Zeme, z ktorých každý má svoje samostatné podnebie, svoje unikátne podmienky, povrch, prírodu, vrátane fauny a flóry. Vďaka RTVS ste sa už zoznámili so zvieratami Antarktídy, Ázie, Južnej Ameriky, Austrálie, Európy  či Severnej Ameriky, so seriálom ešte v poslednej epizóde objavíte a preskúmate tvory Afriky.

Naprieč celým dokumentom znie hudba fenomenálneho oscarového skladateľa filmovej hudby Hansa Zimmera a na tvorbe seriálu sa podieľal aj špičkový a oceňovaný dokumentarista David Attenborough.

Vydajte sa na strhujúcu cestu po siedmich svetoch našej Zeme, spoznajte skutočnú pravú tvár každého kontinentu, jeho zvieracie ríše. Spoznajte unikátne krajiny i prekvapivé príbehy.


25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia