Úvod Novinky Filmy a seriály
Dobrý Will Hunting: 10 zaujímavostí o kultovom filme
Dobrý Will Hunting: 10 zaujímavostí o kultovom filme

Dobrý Will Hunting: 10 zaujímavostí o kultovom filme

Snímka s Mattom Damonom a Robinom Williamsom v piatok večer na Jednotke.

Už tento piatok o 22:10 odvysiela Jednotka jeden z najkultovejších filmov druhej polovice 20. storočia. Snímka vznikla v roku 1997 a bola nakrútená skúseným americkým režisérom Gusom Van Santom.

Táto psychologická dráma dokonale sleduje osud dvadsaťročného matematického génia, ale zároveň aj barového flákača Willa Huntinga, ktorý pochádza z veľmi chudobných pomerov a väčšinu života strávil v sirotincoch.

Jeho matematický intelekt vyjde najavo, keď vyrieši zložitý príklad na bostonskej univerzite, kde po celý čas pracuje ako upratovač. V priebehu filmu sa citovo zablokovaný Will odmieta chopiť šancí a zmeniť svoj život k lepšiemu. No bude mu ponúknutá pomocná ruka.

Oscar 1998

Zaslúžené sošky Oscara. Trojica hercov na odovzdávaní cien v roku 1998, zdroj: Shutterstock, zdroj úvodnej foto: youtube.com/miramax

Čo ste o filme Dobrý Will Hunting nevedeli?

· Hlavné postavy Will a Chuckie stvárnené Mattom Damonom a Benom Affleckom sú v skutočnosti dlhoročnými priateľmi a autormi scenára.

· Matt Damon začal pracovať na scenári už ako študent počas hodín angličtiny. O pár rokov sa k písaniu vrátil spoločne s priateľom Benom.

· Matt a Ben vložili do scenára milostnú scénu medzi svojimi postavami, za čo boli neskôr konfrontovaní. Dôvodom malo byť len samotné uistenie, či budú producenti venovať pozornosť pri čítaní scenáru.

· Na úlohu režiséra boli pôvodne zvažované mená ako Mel Gibson alebo Michael Mann. Šance sa nakoniec chopil skúsený Gus Van Sant, ktorého filmografia tvorí snímky ako My Own Private Idaho (1991) alebo Milk (2008).

· Prostredie filmu je zasadené do južnej časti amerického Bostonu, kde sa nakrúcali všetky exteriérové scény. Kvôli interiérovým scénam sa musela produkcia filmu uskutočniť až v Toronte.

· Hneď ako sa Robin Williams rozhodol stvárniť Seana požiadal Matta a Bena, aby ho zoznámili s prostredím južného Bostonu. Nakoniec sa ho rozhodli vziať do lokálneho baru, kde bol okamžite oboznámený s miestnymi ľuďmi a takmer sa s Affleckom dostali do potýčky.

· Obraz lode v Seanovej kancelárii, ktorému film venuje veľmi dôležitú scénu bol skutočne vytvorený režisérom Gusom Van Santom, ktorý sa mimo réžie venuje maľovaniu.

· Matt Damon a Minnie Driver, ktorá vo filme stvárnila postavu Skylar tvorili počas nakrúcania pár, ktorý sa nakoniec dočkal skorého konca. 

· Film získal deväť nominácii prestížneho ocenenia Akadémie, z ktorých si odniesol ceny za najlepší herecký výkon vo vedľajšej úlohe Robin Williams a za najlepší originálny scenár.

· Ikonická lavička, na ktorej Will a Sean vedú hlboký dialóg bola v roku 2014 po smrti Robina Williamsa pozmenená na pamätník k jeho večnej pamiatke.


25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia