Úvod Novinky Filmy a seriály
5 odkazov, ktoré vo vás zanechá kultový film Fargo
5 odkazov, ktoré vo vás zanechá kultový film Fargo

5 odkazov, ktoré vo vás zanechá kultový film Fargo

Fargo zaraďujeme do zoznamu kultových filmov, ktoré by mal vidieť každý. Prečítajte si odkazy, ktoré zo snímky plynú.

K letným dňom nesmú chýbať klasické filmy nesúce titul kultové. Snímky ovenčené pečaťou kvality, ktorým filmoví kritici udelili prestížne ocenenia a tiež si získali veľkú obľubu v srdciach fanúšikov po celom svete.

Jedným z takých filmov je aj Fargo.


Ak hovoríme o Fargu, tak si predstavíme klasickú stredozápadnú vidiecku noir-komédiu, ktorá vznikla v roku 1996. Nakrútili ju a bratia Coenovci, ktorých bohatý repertoár obsahuje diela ako Veľký Lebowski, Táto krajina nie je pre starých alebo Vnútri Llewyna Davisa.

Fargo 2.png

Herečka Frances McDormand spolu s bratmi Coenovcami tesne po odovzdávaní cien Akadémie.

Toto je päť základných odkazov, ktoré z filmu plynú:

1. Aj skutočnosť môže byť vymyslená

Ako film, tak aj jeho seriálová verzia na začiatkoch uvádzajú, že príbehy sú založené na skutočných udalostiach. Bratia Coenovci tvrdia, že sa inšpirovali dvoma skutočnými zločinmi, ktoré boli neskôr vyvrátené ako vymyslené.

Nie je to o tom, že by tvorcovia klamali o pravde, ale celá pointa má byť ako satira na trend filmov, ktoré používajú fakty, o ktoré sa môžu opierať.

Bratia sú veľkými zástancami kreatívnej tvorby vlastného sveta. Ich štýl je veľmi osobitný, vo svojich filmoch radi spájajú zločin s absurdnosťou.

2. Vždy sa vyplatí byť slušný

Hlavná protagonistka Marge sa vzpiera všetkým stereotypom typického policajného šéfa, ako to poznáme z iných filmov. Je tehotná, má nadmierne empatickú a zdvorilú osobnosť.

Film fantasticky dopĺňa kúzlo stredozápadného správania sa a v anglickom preklade sú vo filme často zmieňované frázy „Don't cha know's" a „Oh Jeez", čo dokazuje, že byť slušný sa vždy každému vyplatí.

3. Nikdy nepodceňuj outsidera

Postava Marge, ktorú stvárnila štvornásobná držiteľka ceny akadémie, herečka Frances McDormand, ktorá má vo filme prezývku ako "Minnesota nice", musí vyšetriť trojitú vraždu.

Na prvý pohľad sa jej postava zdá nenáročne jednoduchá a z časti aj naivná, ale nemôžete sa ňou nechať zmiasť, zdanie klame. Policajná šéfka je naplno odhodlaná dotiahnuť nebezpečný prípad až do konca.

4. Jedno malé tajomstvo dokáže vyvolať sériu tragédií

Postava Jerryho, ktorú stvárnil herec William H. Macy, dokonale ilustruje tento jav. Všetko sa začína nečestným klamstvom, kedy predá autá za viac akoby pôvodne mal. Jeho klamstvo mu započalo sériu problémov a následný začiatok jeho veľmi rýchleho pádu.

5. Raz ho vidieť nestačí

Fargo je snímka, ktorá vám po každom zhliadnutí prezradí niečo nové. Mnohí ľudia po opakovanom pozretí filmu nájdu nové skryté významy alebo si odnesú viacero nových lekcií.

Film kultového charakteru je poháňaný veľkým počtom zaujímavých postáv, má každému čo ponúknuť a dokonale vyvažuje prvky humoru, násilia a napätia.

v piatok 13. augusta o 22:20 hod uvidíte kultový film na Jednotke.

Foto: Metro-Goldwyn Mayer Studios Inc., Shutterstock

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia