Úvod Novinky Filmy a seriály
Dvojka ponúkne dokument o legendárnej skupine Queen
Dvojka ponúkne dokument o legendárnej skupine Queen

Dvojka ponúkne dokument o legendárnej skupine Queen

Nenechajte si ujsť dvojdielny dokumentárny film o rockovej skupine, ktorá dobyla svet.

Už túto nedeľu uvedie RTVS dvojdielny dokumentárny film o jednej z najznámejších rockových skupín, Queen: Dni nášho života. Film bol nakrútený v roku 2011 režisérom Mattom O'Caseyom, ktorý je známy tvorbou dokumentov rockových kapiel ako Blondie alebo Fleetwood Mac.

Dvojdielny dokumentárny film sa zameriava na príbeh hudobnej skupiny, ktorej sláva sa skončila predčasnou smrťou speváka Freddieho Mercuryho. V prvej časti sa tvorcovia filmu zaoberajú pôsobením skupiny v 70-tych rokoch a v druhej zase rekapitulujú slávné obdobie v 80-tych rokoch 20.storočia. Vďaka novoobjaveným rozhovorom a archívnym záberom ide o presvedčivý a inteligentný príbeh, ktorý obsahuje humor, ale aj množstvo bolestivých a úprimných výpovedí.

Toto je 5 základných faktov o skupine Queen:

  1. Vznik skupiny - Bubeník Roger Taylor a gitarista Brian May začínali spoločne s bassgitaristom a spevákom Timom Staffellom v kapele s názvom Smile. Keď Staffell odišiel kvôli kreatívnym nezhodám, nahradil ho blízky priateľ, Farrokh Bulsara (Freddie Mercury), ktorý takisto navrhol skupine prehodnotiť zmenu názvu na Queen.

  2. Kariéra aj mimo kapely - Skupina bola v skutočnosti plná nadaných študentov. Bubeník Roger Taylor bol študentom zubariny, John Deacon študoval elektrické inžinierstvo a Gitarista Brian May má v skutočnosti titul PhD. v obore astrofyziky. Vo svojej kariére spolupracoval s NASA a taktiež v roku 2014 objavil asteroid, ktorý bol pomenovaný: Asteroid 52665 Brian May.

  3. Freddieho mikrofón - Freddieho ikonický mikrofónový držiak vznikol úplnou náhodou. Počas jedného z počiatočných vystúpení skupiny sa Freddiemu pokazil stojan. Miesto toho, aby si zobral ďalší tak pokračoval len s jeho polovicou, čo viedlo k ikonickej rekvizite na ďalších vystúpeniach.

  4. Vystúpenie na Live Aid - Medzi najznámejšie vystúpenie skupiny môžeme bezpochybne zaradiť Live Aid v roku 1985. Kapela vďaka predstaveniu dosiahla obľube masívneho publika čo, viedlo k maximálnemu predaju ich albumov. Ich živé vystúpenie takisto inšpirovalo bubeníka skupiny Nirvana a zároveň frontmana Foo Fighters, Davea Grohla, aby začal s muzikou.

  5. Freddieho posledné dni - Freddie Mercury je jeden z najznámejších ľudí, ktorí podľahli na AIDS. Počas celej doby svoju diagnózu udržoval v tajnosti. O svojom zdravotnom stave informoval širokú verejnosť 22.11.1991, len pár hodín pred jeho smrťou.

Obe časti odvysiela RTVS už túto nedeľu o 20:10 na Dvojke.

Foto: Shuttetstock

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia