Úvod Novinky Filmy a seriály
Držte si bránice: Hlášky zo známych komédií, ktoré zľudoveli
Držte si bránice: Hlášky zo známych komédií, ktoré zľudoveli

Držte si bránice: Hlášky zo známych komédií, ktoré zľudoveli

Vianoce by neboli, keby RTVS nevysielala časom overené snímky z filmovej klenotnice.

Tie, ktoré nás ešte čakajú na Jednotke do Troch Kráľov, keď sa vianočný čas končí, poriadne zatrasú našimi bránicami, hoci sme ich videli už nespočetnekrát.

Jak utopit dr. Mráčka

V pondelok 27. decembra komédia Václava Vorlíčka z roku 1974 prinesie množstvo vtipných situácií a dialógov.

Libuša-Šafránková-Jaromír-Hanzlík-RTVS

V roli Jany, samozrejme, Libuše Šafránková a v postave doktora Mráčka Jaromír Hanzlík.

Predlohou pre film bola kniha Petra Markova, ktorý sa neskôr podieľal aj na iných slávnych komédiách režiséra Zděňka Trošku v trilógii Slunce, seno, jahody (1983), Slunce, seno a pár facek (1989) a Slunce, seno erotika (1991).

Námet na film vznikol z kresleného vtipu.

V časopise Dikobraz bolo nakreslené, ako novomanžel nesie novomanželku s postavou morskej panny do vane. V českom verejnoprávnom rozhlase sa Petr Markov priznal, že keď vtip uvidel:

„Napadlo mi, že medzi nami žijú vodníci, ale nemôžu to povedať, aby ich nezavreli do blázinca.“

Marečku, podejte mi pero!

V utorok 28. decembra sa vyberieme na strednú školu, kde prebieha aj vyučovanie pre dospelých, ktorí nemajú maturitu.

V jednej lavici sedí doobeda syn Jiří Schmitzer a poobede otec Jiří Sovák v známej komédii režiséra Oldřicha Lipského a scenáristov komickej dvojice Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka. Komédii od týchto dvoch autorov s legendárnymi hláškami je neúrekom.

Vo filme Marečku, podejte mi pero, exceloval vo vedľajšej postave šplhúňa Hujera herec Václav Lohniský, ktorý zomrel priamo pri natáčaní inej komédie pred očami režiséra Zdeňka Trošku a to Krakonoši a lyžníci na masívny infarkt.

Hujer-už-je-čas-RTVS

Čo je zaujímavé, v skutočnosti Schmitzer aj v civilnom živote bol synom Jiřího Sováka. S otcom sa rozišiel v dvoch rokoch pre rozvod rodičov, po ktorom sa nestretávali. A zmierili sa až o 25 rokov práve pri filmovačke tejto komédie.

Vrchní, prchni!

V živote manželia Josef Abrhám a Libuše Šafránková si zahrali tiež manželov Vránovcov v kultovej komédii, ktorá sa objaví na obrazovkách v stredu 29. decembra.

Vtedy zaznie legendárny song Severní vítr, ktorého text napísal scenárista Zdeněk Svěrák. Požiadal ho o to režisér, ktorý bol aj jeho komickým partnerom Ladislav Smoljak.

Svěrák si zahral suseda Pařízka, ktorý nakoniec falošného vrchného udá polícii. A herečka Daniela Bakerová stvárnila jeho manželku Ernu Pařízkovú, ktorá hlási manželovi funkčnosť stieračov na aute, hoci to nemusí, lebo to vidí a táto hláška zľudovela.

komédia-Vrchní-prchni-RTVS

Patália nastala so spevákom. Režisér chcel Pavla Bobka, ktorý odmietol, lebo sa mu pesnička nepáčila. Narýchlo nevedeli, koho iného osloviť, tak režisér rozhodol, nech pieseň naspieva autor hudby Jaroslav Uhlíř. Odôvodnil to slovami:

„Autor hudby aj tak musí byť v štúdiu pri nahrávke piesne, tak nech ju aj zaspieva.“

A odmietnutá pieseň Severní vítr je od roku 1980 dodnes aj mimo filmu známy rádiový hit.

Foto: TASR, RTVS - Milan Prekop, Stanislav Háber

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia