Úvod Novinky Filmy a seriály
Sledujte film Let číslo 93. Skutočný príbeh o odvahe počas 11. septembra
Sledujte film Let číslo 93. Skutočný príbeh o odvahe počas 11. septembra

Sledujte film Let číslo 93. Skutočný príbeh o odvahe počas 11. septembra

Let číslo 93 mal zasiahnuť Biely dom. Vďaka odvahe cestujúcich sa jednému zo štyroch lietadiel nepodarilo útok dokončiť.

11. september roku 2001 sa navždy zapísal do krvavej histórie Ameriky. Zábery útoku na Dvojičky obleteli celý svet a ľudia s hrôzou sledovali tragédiu, ktorá otriasla Amerikou.

Ráno 11. septembra sa teroristi z Al-Káidy zmocnili štyroch amerických lietadiel. Dve lietadlá vrazili do budov Svetového obchodného centra. Tretie lietadlo vrazilo do budovy vedenia Ministerstva obrany USA (Pentagonu).

Štvrté lietadlo, ktoré malo zasiahnuť Biely dom, sa zrútilo v štáte Pensylvánia po tom, čo sa posádka a pasažieri pokúsili premôcť teroristov a lietadlo dostať pod svoju kontrolu.

útoky 11. septembra.jpg

Útoky si vyžiadali 2 977 obetí a viac ako 25 tisíc zranených. Na palubách lietadiel nikto neprežil. Jeden let sa však navždy zapísal do dejín ako akt neuveriteľnej odvahy.

Obetovali životy, aby zabránili útoku

Let United Airlines 93 bol vnútroštátnym letom z New Jersey do San Francisca. Hoci bola kapacita lietadla viac ako 180 pasažierov, 11. septembra ich cestovalo len 37 a spolu s nimi 7 členov posádky.

Krátko po vzlietnutí sa pilot z vysielačky dozvedel o únose troch lietadiel a útoku na Dvojičky. V súvislosti s varovaním následne prebehla rutinná kontrola, ktorá neodhalila nič nezvyčajné.

Presne o 9:28 sa však začali najhoršie minúty na palube lietadla. Do kokpitu vtrhli únoscovia a prebrali kontrolu nad lietadlom. O tri minúty neskôr kapitán požiadal cestujúcich, aby sa usadili na svoje miesta:

Dámy a páni, tu je kapitán. Prosím, sadnite si a zostaňte sedieť. Na palube máme bombu.“

Vydesení pasažieri začali volať svojim rodinným príslušníkom pomocou palubných telefónov. Počas letu bolo uskutočnených 35 takýchto telefonátov. Zúfalí cestujúci sa dozvedeli o útokoch, ku ktorým v ten deň došlo, a pochopili, že musia zmeniť smer letu.

Začala sa najťažšia polhodina, počas ktorej sa odvážni cestujúci pokúšali premôcť únoscov. Krátko po desiatej hodine sa lietadlo zrútilo k zemi. Pád nikto neprežil.

Posádka a pasažieri obetovali svoje životy, aby zabránili ďalšiemu z plánovaných útokov. Ich heroický čin odvrátil smrť stoviek nevinných obetí.

Let číslo 93 sa tak stal aktom odvahy a hrdinstva počas tragického 11. septembra 2001.

Odvážny čin zaujal aj režiséra Paula Greengrassa, ktorý v roku 2006 natočil film Let číslo 93. Strhujúca dráma popisuje dramatické minúty na palube lietadla a vzdáva hold odvahe cestujúcich, ktorí prišli o život.

Nenechajte si ujsť dramatický film Let číslo 93, ktorý ponúkneme v piatok o 22:00 hod. na Jednotke.

25 50 75 90
FOTO: Facebook / United 93 a TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia