Úvod Novinky Filmy a seriály
Láskaví, múdri a inšpiratívni. Takí sú známi filmoví otcovia
Láskaví, múdri a inšpiratívni. Takí sú známi filmoví otcovia

Láskaví, múdri a inšpiratívni. Takí sú známi filmoví otcovia

Sviatok všetkých otcov je tu o niekoľko dní, preto sme sa pozreli aj na tých zo strieborného plátna či televíznych obrazoviek.

Blíži sa Deň otcov, ktorý sa vo svete oslavuje presne 18. júna, na Slovensku si ho zvykneme pripomínať vždy tretiu júnovú nedeľu.

Pozreli sme sa na najslávnejšie, najobľúbenejšie a najúspešnejšie postavy otcov vo filmoch, a začíname netradične – animovanou postavou.

Múdry Mufasa

Walt Disney prišiel už v roku 1994 s animovanou rozprávkou Leví kráľ. Nebyť otca Mufasu, z malého Simbu by sa nestal šikovný a odvážny vládca.

„Pozri sa na hviezdy, dívajú sa na nás odtiaľ všetci veľkí králi. A presne tak sa budem na teba dívať aj ja,“ znie jeden z najkrajších citátov, ktoré povedal leví otec.

Otec samoživiteľ

Šťastie na dosah je ďalší film s výraznou postavou otca. Hlavnú úlohu si zahral Will Smith, ktorý stvárnil otca samoživiteľa. Robí všetko pre to, aby sa jeho syn mal lepšie.

Šťastie na dosah

Zdroj foto: Sony Pictures Entertainment

„Nikdy nedovoľ nikomu, ani mne, povedať ti, že niečo nedokážeš. Máš sen, tak si ho chráň,“ hovorí vo filme Will Smith alias Chris Gardner svojmu synovi.

Vynaliezavý otec

Mimoriadne inšpiratívny je aj Roberto Benigni vo filme Život je krásny.

V koncentračnom tábore, do ktorého ho odvlečú spolu so synom, sa všemožne snaží uchrániť chlapca od hrôz nacizmu.

Život je krásny

Zdroj foto: Miramax Films

Snímka premenila v roku 1997 sedem nominácií na Oscara na tri sošky. Zaslúžene!

Otec starostlivý aj vtipný

Vzťah medzi otcom a dcérou, ktorá sa ide vydávať, je nádherne vykreslený v komédii Hlava rodiny. Hlavnú úlohu v ňom získal Steve Martin a začiatkom 90. rokov sa stal filmovým hitom.

Večne ustráchaný

Hľadá sa Nemo, ďalší animák z dielne Walta Disneyho a štúdií Pixar.

Hľadá sa Nemo

Zdroj foto: Disney / Pixar

Verili by ste, že tento rok oslávil 20 rokov? Nadčasový film plný krásnych myšlienok chytil za srdia divákov po celom svete. „Sľubujem, že nedovolím, aby sa ti čokoľvek stalo, Nemo.“

Vo svete plnom zúfalstva

Spomínate si na Vigga Mortensena vo filme Cesta? Dobrodružný triler sleduje cestu otca a syna v apokalyptickom svete plnom zúfalstva. Nezostalo im nič iné len vzájomná blízkosť.

Milujúci otec aj manžel

Téma otcovstva je prítomná aj v úspešnom seriáli Hniezdo z dielne RTVS. Spomínate si ešte na Alexandra Bártu, ktorý stvárnil nielen milujúceho otca, ale aj manžela?

Norisová + Bárta v seriáli Hniezdo

Najprv sa musel vyrovnať s neverou svojej manželky, postarať sa o svoje dve deti, zabezpečiť chod firmy a nakoniec ešte aj prijať syna, ktorého biologický otec umrel.

Dej sa však točil aj okolo muža, ktorý sa otcom len túžil stať. Postavu potenciálneho adoptívneho otca stvárnil Marek Geišberg. Nakoniec sa jemu a jeho partnerke sen o dieťati rozplynul...

25 50 75 90
Zdroj foto: Miramax films

Živé vysielanie ??:??

Televízia