Úvod Novinky Filmy a seriály
Nebaví ich čítať? Opäť prichádza detský seriál Knižkotipy
Nebaví ich čítať? Opäť prichádza detský seriál Knižkotipy

Nebaví ich čítať? Opäť prichádza detský seriál Knižkotipy

V sobotu 14. októbra sa začína druhá séria zábavného seriálu na podporu čítania Knižkotipy.

Prvá séria odvysielaná v roku 2022 priblížila detským divákom proces tvorby knihy, predstavila domácich tvorcov a priniesla mnohé originálne knižné tipy.

Druhá séria prichádza s novým formátom seriálu zo školského prostredia. Výskumný tím knihonautov pátra, prečo deti málo čítajú. Môže za to slovenčinárka so zastaranými metódami? Alebo len nenašli tú správnu knihu? Diskutovať sa bude aj o právach čitateľa. Poznáte ich? V každej časti sa dozviete jedno.

IMG-7989.jpg

„Druhá séria seriálu Knižkotipy je zase o niečo zaujímavejšia a atraktívnejšia. Tvorcovia sa vybrali cestou hraného príbehu, v ktorom hlavným hrdinom nie je nikto iný ako kniha. Skupina malých knihonautov vytvára práva čitateľov. A to je dôležité.Cieľom seriálu je podpora čítania, objavovanie kúzla slov a zmyslu daných viet, nielen tých, čo čítame, ale hlavne tých, čo hovoríme.Je to akési televízne čítanie s porozumením a s humorom a hravosťou našich knihonautov. Verím, že tak ako prvú sériu si nové Knižkotipy obľúbia nielen deti, ale aj ich rodičia,“ povedal Vladimír Balko, šéfdramaturg detskej tvorby RTVS.

IMG-8022.jpg

Relácia je určená pre deti od 6 do 13 rokov, ale oslovuje aj rodičov a pedagógov. Zámerom je motivovať detského čitateľa a vytvoriť prostredie, ktoré podporí radosť z čítania.


Tvorcovia majú ambíciu prelomiť stereotyp o čítaní ako povinnej a nudnej aktivite. Dospelým divákom relácia prinesie tipy na knižné tituly a deťom predstaví svet, v ktorom hlavným hrdinom je kniha.

Za seriálom Knižkotipy stojí tvorivý tím v zložení Soňa Princová, Štefan Lelovič, Michal Rovňák, Oliver Filan a dlhodobá propagátorka čítania detí aj dospelých Viki Marcinová z OZ Krajina čitateľov.

Seriál začína svoje vysielanie v sobotu 14. októbra vždy o 9:10 hod v rámci ranného detského vysielania na Jednotke. Všetky odvysielané časti nájdete aj v archíve RTVS.



25 50 75 90
Zdroj: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia