Úvod Novinky Filmy a seriály
Obrovský úspech filmu Umelohmotné nebo v Londýne! Uvidíte ho už aj u nás
Obrovský úspech filmu Umelohmotné nebo v Londýne! Uvidíte ho už aj u nás

Obrovský úspech filmu Umelohmotné nebo v Londýne! Uvidíte ho už aj u nás

Na londýnskom festivale nezávislých filmov Raindance bodoval slovensko-maďarský tím.

Animovaný celovečerný film Umelohmotné nebo si užil úspešnú vypredanú premiéru na najväčšom londýnskom festivale nezávislých filmov Raindance.

Legenda bola očarená




V Londýne film zaujal nielen obecenstvo, ale aj samotnú legendu filmového priemyslu, producenta Stanleyho Kubricka - Jana Harlana.

Ten opísal film slovami:

„Fascinujúci film, ktorý vás nepustí ani keď už rozsvietia svetlá v sále.“

Festival Raindance vidí film takto:

„Výnimočné spojenie inteligentného spoločenského komentára a vysokej filmovej umeleckej hodnoty.“

V Londýne sa publiku predstavil kreatívny tím dvojica maďarských režisérov: Tibor Bánóczki a Sarolta Szabó, a producent Juraj Krasnohorský z Artichoke.

Film bol vyrábaný technikou kombinácie 2D animácie postáv a 3D animácie prostredí. Na Slovensku sa realizovala 3D animácia v štúdiu Ekran pod vedením Petra Košťála.

Podmanivý celovečerný animovaný sci-fi film predvídajúci našu blízku budúcnosť sa odohráva na dobre známych miestach, ako sú Budapešť a Vysoké Tatry v roku 2123, keď hranice aj krajiny už stratili svoj význam.

Producent Juraj Krasnohorský z Artichoke zddôraznil:

„Trvalo nám sedem rokov Umelehmotné nebo vyrobiť. Pre slovenský animovaný film je to unikátny počin a obrovský krok vpred. Navyše vidieť Tatry v budúcnosti môže byť pridaná hodnota, ktorá zvýši zvedavosť divákov na Slovensku.“

Nóra zmení osud ľudstva

Raindance-archív

Režisérska dvojica Tibor Bánóczki a Sarolta Szabó vo filme odhaľuje fascinujúci futuristický svet.

V ňom vymrela príroda a ľudstvo sa snaží vyrovnať so svojím dlhom voči planéte.

Po dovŕšení 50 rokov obyvatelia odovzdávajú svoje telo komunite a postupne prechádzajú transformáciou na stromy, aby poskytli kyslík aj potravu ďalšej generácii.

V tomto krutom svete, kde má život iba 18 tisíc dní, sa Stefan odváži porušiť všetky pravidlá, aby zachránil život svojej manželke.

Nóra sa rozhodla dobrovoľne a predčasne podstúpiť implantáciu a už o pár dní sa začne transformovať.

No jej rozhodnutie ju zaviedlo na cestu, ktorá zmení nielen jej osud, ale aj osud celého ľudstva.

Na Slovensku je producentom Artichoke a koproducentom filmu je RTVS.

Koprodukcia prebiehala od fázy scenára filmu od roku 2016, pričom šlo podľa Juraja Krasnohorského o úzku tvorivú spoluprácu:

„Hlavný tvorivý vklad na filme bol najmä v jeho výtvarnej časti, keďže prakticky každý záber filmu sa z nejakej časti realizoval na Slovensku, najmä pokiaľ išlo o výtvarnú stránku prostredí, textúr, pohybov kamier a svietenia.“

Uvidíte oscarovú herečku

film-Umelohmotné-nebo-RTVS

Vo filme hrajú hlavné úlohy Tamás Kerestesz a Zsófia Szamosi, známa napríklad z oscarového filmu z roku 2016 Sing.

V slovenskom znení sa predstavia vynikajúci herci, ktorých práca na filme nielen zaujala, ale sa ich aj osobne dotkla.

Podľa herečky Rebeky Polákovej, ktorá nadabovala hlavnú ženskú rolu Nóru:

„Tento film je aktuálny úplne vo všetkých jeho témach. Vyhýba sa konvenčným postapokalyptickým zápletkám a namiesto toho sa sústredí na hľadanie alternatívnych riešení a osobného prebúdzania sa v čase krízy.“

Herec Richard Autner zas prepožičal hlas postave jej manžela Stefana:

„Je to krásne nakreslené, postavy vidíte akoby boli živé. Film má výborne spracovanú tému, ide o jedinečný vizuálny zážitok poetickej dystopickej budúcnosti.“

Herečka Diana Mórová nadabovala výskumníčku, ktorá zásadným spôsobom zasiahne do deja:

„Verím, že náš dabing pomôže tomu, aby myšlienka filmu bola zrozumiteľnejšia. Na filme sa mi páči, že v kritických momentoch kladie dôraz na lásku a zodpovednosť voči sebe aj druhým. Je to príležitosť vidieť niečo špeciálne, treba si to užiť na veľkom plátne.“

Po výbornýchrecenziách a úspechoch na filmových festivaloch, vrátane svetovej premiéry na Berlinale a nedávnej nominácie na Európsku filmovú cenu EFA za najlepší animovaný film roka 2023, sa film Umelohmotné nebo 16. novembra v ponuke distribučnej spoločnosti FILM EXPANDED dostáva konečne aj do slovenskýchkín.

Diváci ho mali možnosť už vidieť napríklad v Holandsku, Francúzsku a tiež na Taiwane.

A Matej Sotník z FILM EXPANDED k tomu dodal :

„Film sa bude u nás premietať v klubových kinách a v sieťach multiplexov Cinema City a Cinemax po celom Slovensku, aby diváci mohli zažiť tento výnimočný audiovizuálny zážitok na veľkom filmovom plátne.“

Pribudnú premietania vo vybraných kinách na južnom Slovensku v maďarskej verzii so slovenskými titulkami, keďže film bol vyrobený v rovnocennej slovensko-maďarskej koprodukcii a má aj dva oficiálne jazyky.

25 50 75 90
@paularubiodelrio, @artichokeproduction, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia