Úvod Novinky Filmy a seriály
Magda Vášáryová mohla získať Oscara. Rolu v slávnom filme nakoniec dostala Meryl Streep
Magda Vášáryová mohla získať Oscara. Rolu v slávnom filme nakoniec dostala Meryl Streep

Magda Vášáryová mohla získať Oscara. Rolu v slávnom filme nakoniec dostala Meryl Streep

Prestížne filmové ocenenie našej herečke uniklo o vlások.

Kultové dielo natočené podľa psychologického románu slávneho Williama Styrona sa venuje mnohým náročným otázkam. Hlavným motívom diela je vplyv nacizmu na myslenie pomerne silného a odolného jedinca. Film však zachytáva aj množstvo ďalších otázok a dilem. Azda najznámejšou je dilema matky, ktorá sa musí rozhodnúť medzi svojimi dvoma deťmi.

Film, ktorý režíroval Alan Jay Pakula, mal premiéru v roku 1982 a od toho dňa si získal milióny fanúšikov. Okamžite si ho všimla aj odborná verejnosť. Film Sofiina voľba získal niekoľko nominácií na Oscara, Zlatý glóbus a BAFTA. Prestížne ocenenie si nakoniec odniesla Meryl Streep, ktorá za stvárnenie hlavnej postavy získala Oscara aj Zlatý glóbus.

Oscar jej unikol o vlások

Málokto dnes vie, že Meryl Streep sa vo filme pôvodne objaviť nemala. Alan Jay Pakula sa totiž v tom čase poznal s oscarovým režisérom Milošom Formanom, ktorý mu radil, aby do role Sophie obsadil slovenskú herečku Magdu Vášáryovú. Režisér dal skutočne na priateľove slová a herečku oslovil. Magda Vášáryová sa zúčastnila skúšok, na ktorých očarila všetkých vrátane autora knižnej predlohy Williama Styrona.

Slovenská herečka sa však rozhodla túto ponuku odmietnuť a krátko nato sa vrátila domov. Režisér tak nakoniec do role Sophie obsadil Meryl Streep, ktorá si po bravúrnom výkone odniesla hneď dve prestížne sošky. Povráva sa, že Miloš Forman mu radil, že ak chce získať Oscara, má si vybrať Magdu. Ak by si totiž vybral Meryl, Oscara by získala ona. Nuž, Miloš Forman vedel, o čom hovorí...

Nenechajte si ujsť strhujúcu drámu Sofiina voľba, ktorú ponúkneme už v nedeľu o 21:40 hod. na Dvojke.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia