Úvod Novinky Filmy a seriály
Opantávanie a tajné hry komunistického režimu. Sledujte skutočný príbeh mladého udavača
Opantávanie a tajné hry komunistického režimu. Sledujte skutočný príbeh mladého udavača

Opantávanie a tajné hry komunistického režimu. Sledujte skutočný príbeh mladého udavača

Nenechajte si ujsť osud človeka z najtemnejších čias novodobej histórie krajiny – Eštebák.

Píšu sa roky 1968 až 1974. Československo zasiahla okupácia vojskami Varšavskej zmluvy a následné spoločenské zmeny. Príbeh je inšpirovaný skutočnými a overenými udalosťami.

Sleduje mladého rádioamatéra a leteckého dispečera, Adama, ktorý sa po absolvovaní previerok stáva dôveryhodnou osobou pre režim. Následne ho presunú na Ministerstvo vnútra, kde začne pracovať na oddelení odposluchov. Postupne z neho režim urobí eštebáka – zberateľa informácií a donášača. Bez toho, aby si to hneď uvedomil, Adam sa čoraz viac zaplieta do siete tajných služieb, ktoré ho pomaly, ale isto, začínajú ovládať.

Ako jeho kariéra stúpa, velitelia ničnetušiaceho Adama manipulujú a poskytujú mu rôzne výhody. Zabezpečujú ho materiálne, získava nový byt a lepšiu pracovnú pozíciu. Túto praktiku nazývajú „opantávanie“.

Postupne však zisťuje, že veci sa majú inak, ako si doteraz myslel. Tajné služby na neho neustále zhromažďujú kompromitujúce materiály, ktoré môžu kedykoľvek použiť proti nemu. V okamihu, keď verí, že je úplne stratený a odsúdený, namiesto trestu dostane prekvapivú ponukupovýšenie a možnosť ďalšieho rastu. V roku 1974 zriadili XII. Zbor národnej bezpečnosti na potlačenie vnútorných nepriateľov režimu. Rozhodnutie zostáva na Adamovi a jeho morálnom úsudku.

Sledujte film Eštebák v nedeľu 18. augusta o 22:45 na Jednotke.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia