Úvod Novinky MS v hokeji 2021
Rusko sa bude na MS volať inak. Dôvodom je trest za doping
Rusko sa bude na MS volať inak. Dôvodom je trest za doping

Rusko sa bude na MS volať inak. Dôvodom je trest za doping

Rusko či Olympijský tím Ruska? Svetový šampionát v hokeji tento rok odohrajú ruskí hráči pod iným názvom.

Podľa oficiálneho názvoslovia musia totiž Rusi vystupovať v Rige pod názvom Ruský olympijský výbor (ROC - Russian Olympic Committee).

Dôvodom tejto zmeny je decembrové rozhodnutie Športového arbitrážneho súdu, ktorý potrestal ruský šport za dlhodobý štátom riadený doping v krajine.

Najbližšie dva roky od verdiktu tak nemôžu športovci z Ruska reprezentovať svoju krajinu pod štátnou vlajkou či nastupovať v národných dresoch.

Priamo sa to teraz dotkne aj hokejistov, ktorí tento rok štartujú na svetovom šampionáte v Rige.

A rešpektovať to musia aj všetky redakcie vrátane RTVS. Aj preto budeme tento rok uvádzať ruské mužstvo ako ROC na všetkých našich mediálnych kanáloch, vrátane nového webu rtvs.sk/ms-v-hokeji. Výnimkou nebude ani televízne vysielanie.

„Je to oficiálne názvoslovie IIHF, ktoré bude komunikované v rámci všetkých grafík. V hovorovej reči a pri komentovaní sa však budeme pridržiavať osvedčeného a zavedeného výrazu - Rusko," vraví športový komentátor RTVS Pavol Gašpar.

Tím líder pre priame prenosy v RTVS zároveň priznal, že názov Ruský olympijský výbor je veľmi ťažké a neprirodzené vkladať do akéhokoľvek komentovania zápasov.

„Určite žiadny komentátor nebude hovoriť v prúde reči oficiálny a neobratný názov. Čo sa však týka oficiálnych výstupov, tam budeme dodržiavať odporúčanie IIHF. Aj s vlajkou i názvom tímu," dodal Pavol Gašpar.

Rusom nezahrajú ani hymnu

rusko_roc_dresy_domaci_hostia

Ruské mužstvo totiž okrem dočasného názvu musí nastupovať na zápasy aj bez štátneho znaku. Dvojhlavého draka tak na dresoch vystrieda logo tamojšieho olympijského výboru.

A to nie je všetko. V prípade víťazstva si tento rok ruskí hokejisti nevypočujú ani štátnu hymnu.

Namiesto nej im budú hrať úryvok z klavírneho koncertu od skladateľa Piotra Iľjiča Čajkovského. Na štadióne nesmie byť dokonca ani ruská vlajka.

„Dúfajme, že sa čoskoro všetko vyrieši a nebude uplatňovaný princíp kolektívnej viny. Nech Rusko bude Rusko a môžeme k nim pristupovať ako k ostatným," dodal na záver Pavol Gašpar.

Rusko na MS v hokeji 2021

  • tím sa bude volať ROC - Ruský olympijský výbor
  • vlajka ROC bude v podobe Ruského olympijského výboru
  • ROC bude nastupovať v dresoch bez názvu a štátneho znaku
  • pri výhre či medailových ceremoniáloch namiesto hymny zaznie úryvok z koncertu Čajkovského

Ruskí hokejisti vstúpia do svetového šampionátu v piatok 21. mája súbojom s Českom. Tento duel uvidíte v priamom prenose na Dvojke od 15:00 i na webe rtvs.sk.

V rovnaký deň je na programe aj duel našej reprezentácie proti Bielorusku, ktorý štartuje v priamom prenose na Jednotke od 19:00.

Dianie z majstrovstiev sveta môžete sledovať aj na našom Facebooku Šport v RTVS a na Instagrame.

FOTO: IIHF.com. Ruskí hokejisti nastúpia v dresoch bez štátneho znaku.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia