Úvod Novinky Osobnosti
Režisérka prezradila, s čím mal pri Šarlatánovi problém Trojan
Režisérka prezradila, s čím mal pri Šarlatánovi problém Trojan

Režisérka prezradila, s čím mal pri Šarlatánovi problém Trojan

Vypočujte si rozhovor z Rána na eFeMku s uznávanou režisérkou Agniezskou Holland.

Pozvanie do Rána na eFeMku prijala výnimočná a šarmantná dáma, Dominika Jašková a Martin Staňo v štúdiu privítali poľskú režisérku a scenáristku Agnieszku Holland.

Od štvrtka môžete v kinách vidieť jej nový hraný film Šarlatán, ktorý odhaľuje život a prácu liečiteľa a bylinkára Jana Mikoláška na pozadí udalostí v prvej polovici 20. storočia. „Jan Mikolášek bol neuveriteľne populárny prírodný liečiteľ, ktorý pôsobil v Československu najmä medzi vojnami. Neskôr ho komunisti zatkli. Chceli sa ho zbaviť, šlo im na nervy, že niekto má zamestnancov a správa sa ako úplne slobodný človek. Podľa môjho názoru nebol šarlatán, lebo mal skutočne výnimočné znalosti a intuíciu. Liečil ľudí veľmi účinne," priblížila filmárka.

Film podľa jej slov hovorí o tom, akú cenu človek platí za to, že má dar od prírody. „Napríklad počas vojny Jan Mikolášek liečil vysokých hitlerovských úradníkov. Po vojne ho za to chceli odsúdiť, ale vyliečil Antonína Zápotockého," vysvetlila Agnieszka Holland.

V rozhovore z Rána na eFeMku sa tiež dozviete, akej hereckej výzve čelil Ivan Trojan, ktorý stvárnil hlavnú postavu: „Ivan Trojan je veľmi čestný a mravný človek, ktorý rád svojho hrdinu obhajuje a stotožňuje sa s ním. Takže pre neho vyžadovalo vnútornú prácu akceptovať človeka, ktorý je zložitý a ambivalentný. Okrem toho je film aj milostným príbehom a láska v ňom je homosexuálna, keďže Mikolášek zrejme bol homosexuálom. Ivan nikdy nehral homosexuálnu lásku a erotické scény boli pre neho ťažké až do momentu, keď sme začali nakrúcať a keď sa ukázalo, že pre herca je to len technická záležitosť."


Prezidentka na premiére

Agnieszka Holland hovorila aj o tom, ako na premiéru filmu Šarlatán prišla prezidentka: „Našu premiéru navštívila aj prezidentka Zuzana Čaputová, bolo nám cťou. Slovákom Zuzanu Čaputovú závidím. Zdá sa, že sa jej náš film páčil, takže to bolo príjemné."

Filmárka priblížila aj to, prečo Zuzanu Čaputovú uznáva: „Je to osoba, ktorá sa preslávila tým, že bojuje o ľudské, občianske aj ekologické práva a zastáva sa svojich názorov odvážne. V takej konzervatívnej zemi, ako je Slovensko sa zdalo, že niektoré jej názory nemôžu prispieť k tomu, aby vyhrala, ale ľudia chápu, keď je niekto čestný a odvážny. Myslím si, že politika by mala vyzerať tak, ako vyzerala jej prezidentská kampaň."

A čo podľa režisérky ohrozuje súčasnú spoločnosť? „Populisti, ktorí sú pri moci vo viacerých krajinách si stavajú svoju moc na polarizácii spoločnosti a v rozhodujúcich okamihoch využívajú strach menej vzdelaných a zorientovaných obyvateľov."

Vypočujte si celý rozhovor z Rána na eFeMku s Agnieszkou Holland. Je dostupný aj ako podcast.

Reziserka Agnieszka Holland v Rane na eFeMku 20.8.2020 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia