Úvod Novinky Osobnosti
Pavol Barabáš: V pralese sa cítite bezpečne, keď s ním splyniete
Pavol Barabáš: V pralese sa cítite bezpečne, keď s ním splyniete

Pavol Barabáš: V pralese sa cítite bezpečne, keď s ním splyniete

Pavol Barabáš hovoril s Petrou Bernasovkou v rádiu Slovensko o svojom novom filme Salto je kráľ.

V kinách je nový film Pavla BarabášaSalto je kráľ, kde partia kamarátov zlaňuje dva najvyššie vodopády sveta – Salto Ángel a Tugela. Paľo Barabáš bol Hosťom sobotného Dobrého rána na Rádiu Slovensko a porozprával Petre Bernasovskej, aké rôzne dobrodružstvá tam prežili, s akými problémami sa museli popasovať a čo im takáto výprava dala.

Na Salto Ángel sa rozhodli ísť počas obdobia dažďov. Na túto nebezpečnú voľbu má Pavol Barabáš jednoduché zdôvodnenie: „Napríklad pri vodopáde Tugela sa nám stalo, že sme prišli pod vodopád a tam netiekla voda. Zlaňujte a nakrúťte vodopád, v ktorom netečie voda."

Na Salto Ángel sme preto chceli ísť v období dažďov, aby sme vodopád zaznamenali v celej jeho nádhere. Zlaňovať vodopád v období dažďov však znamená, že sa človek brodí po kolená v bačorinách, celé dni prší, všetko je mokré, ste v nadmorskej výške 2 600 metrov, takže tam nie je teplo. Pamätám si na ten pocit, keď sme premočení prišli na hranu vodopádu a nič sme nevideli, lebo bola hmla. Napokon však vyšlo slnko a urobili sme krásne zábery," hovorí.


Salto Ángel zlaňovali dva dni a jednu noc a pomohli im aj domáci. „Vďaka Indiánom, ktorí nám preniesli lano cez stolovú horu, sme sa mohli dostať na hranu vodopádu. Bez nich to ani nie je možné," hovorí Pavol Barabáš.

Pôvodných obyvateľov Ameriky podľa vlastných slov veľmi obdivuje:Pamätám si, ako sme prichádzali k jednému stromu, ktorý chceli zoťať. Bol pri ňom šaman a dohováral sa so stromom. Potom povedal, že tento strom nechce, aby ho zoťali a išiel sa hľadať nový strom, ktorý s tým už súhlasil a ten zoťali."

V pralese sa podľa neho človek cíti bezpečne. Problémy prichádzajú najmä v civilizovanom svete. „Na horolezecký šport by ste mali mať všade na svete nejaké povolenie. Venezuela je však momentálne v takom rozklade, že tam neplatí nič. Nefunguje tam internet a komunikácia je nepredstaviteľne zložitá," spomína dobrodruh.

Rozhovor Petry Bernasovskej s hosťom Pavlom Barabášom v Rádiu Slovensko si môžete vypočuť aj ako podcast.

200822_Hosť sobotného Dobrého rána Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia