Úvod Novinky Osobnosti
Príbeh Martina Velitsa: Od cyklistickej kariéry po podnikanie a komentovanie
Príbeh Martina Velitsa: Od cyklistickej kariéry po podnikanie a komentovanie

Príbeh Martina Velitsa: Od cyklistickej kariéry po podnikanie a komentovanie

Tour de France na RTVS spolukomentujú už tretí rok za sebou bratia Velitsovci.

Martin a Peter Velitsovci si aj tento rok rozdelili etapy Starej dámy na polovicu. V každom priamom prenose jeden z nich dopĺňa komentátorskú dvojicu RTVS Vladimír Genda a Marek Marušiak. „Táto práca ma baví. Vždy sa na ňu teším. Mám možnosť sa vďaka nej dostať bližšie k Tour," konštatoval expert RTVS Martin Velits.  

Ako prebieha z jeho pohľadu komentovanie najslávnejších cyklistických pretekov sveta? „Už máme vybudovanú rutinu. Keď sa začne prenos, je to intuitívne podľa toho, čo sa deje na trati."

Preteky vie čítať vďaka tomu, že sám bol jedenásť sezón profesionálnym cyklistom. Počas jedenástich rokov profesionálnej kariéry som absolvoval všetky Grand Tour a všetky klasiky. Bol som v tých najväčších tímoch a v blízkosti tých najväčších hviezd. Sú to pre mňa skúsenosti, ktoré mi prácu experta veľmi uľahčujú. Keď sledujem Tour de France a vidím nejaké pohyby v pelotóne, tak viem opísať, prečo sa tak deje," vysvetlil 35-ročný rodák z Bratislavy, ktorý pôsobil na najvyššej úrovni v tímoch Mirlam, HTC a Quick-Step.

20092012MS_cyklistika004081.jpg

Kariéru profesionálneho cyklistu ukončil po sezóne 2017 vo veku 32 rokov. Ako si zvykol na zmenu života? „Zmena to je. To nepopieram. S bratom Petrom sme začali budovať projekt cyklistického oblečenia už počas posledných troch rokov našej kariéry. Natoľko nás to pohltilo, že som si v určitom bode musel vybrať. Ten projekt ma bavil oveľa viac. Cítil som, že sa v kariére profesionálneho cyklistu po jedenástich rokoch už nemám kam posunúť. Takže pre mňa to bolo jednoduché rozhodnutie. Projektu sa bolo treba venovať na sto percent, čiže na nejaký veľký smútok za kariérou nebol čas. Stále sa rád bicyklujem, bicyklujem dvakrát týždenne na cestom bicykli. Rád si dám do tela, ale nechýbajú mi preteky a veci s nimi súvisiace," priblížil.

Foto: archív TASR

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia