Úvod Novinky Osobnosti
Špičkový slovenský vedec: Pracujeme na veľkých veciach, korona mi aj pomohla
Špičkový slovenský vedec: Pracujeme na veľkých veciach, korona mi aj pomohla

Špičkový slovenský vedec: Pracujeme na veľkých veciach, korona mi aj pomohla

Špecializuje sa na výskum umelej inteligencie.

Hosťom Rána na eFeMku bol špičkový vedec a absolvent odboru umelá inteligencia a matematické metódy v informatike na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského Michal Valko.

Druhý rok pracuje v laboratóriu spoločnosti DeepMind v Paríži, ktorá sa pod hlavičkou spoločnosti Google špecializuje na výskum umelej inteligencie. Michal zároveň pôsobí v akadémii vied v Lille a učí na univerzite v Paríži. Tak ako mnohých iných, aj jeho negatívne zasiahla pandémia nového koronavírusu. V celej situácii ale našiel aj pozitívum. „Je to dvojsečná zbraň. Pracoval som šesť mesiacov na projekte, pri ktorom mi pandémia pomohla sústrediť sa naň. Na druhej strane množstvo nápadov vzniká pri pive či káve a brainstormovať na diaľku je veľmi náročné," hovorí.

Michal pri svojej práci vymýšľa systémy, ktoré sú schopné učiť sa a robiť rozhodnutia. „Našim cieľom je napríklad vytvoriť robotov, ktorí dokážu opraviť ľudské tkanivo, alebo vymyslieť algoritmus, ktorí pomôže bojovať s klimatickou zmenou. Zaujímajú nás veľké problémy," priblížil vedec, ktorý participoval na projektoch spoločností Adobe, Technicolor alebo Microsoft Research.

V Ráne na eFeMku priblížil rôzne aspekty, ktorými sa pri svojej práci zaoberá - od cieľov, cez etiku až po základné problémy algoritmov. Čo hovorí na filmy o umelej inteligencii, ako napredujeme v jej vývoji a aké sú jeho vízie?

Vypočujte si rozhovor s ním prostredníctvom našich podcastových služieb alebo zo záznamu v archíve RTVS.

Odborník na strojové učenie Michal Valko v Ráne na eFeMku Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia