Úvod Novinky Osobnosti
Prezidentka v Rádiu_FM: O demokraciu sa treba starať
Prezidentka v Rádiu_FM: O demokraciu sa treba starať

Prezidentka v Rádiu_FM: O demokraciu sa treba starať

Vypočujte si celý rozhovor z Rádia_FM o témach, ktoré Zuzane Čaputovej do života priniesol prezidentský úrad, o našej spoločnosti aj pekných momentoch jej práce.

O Dni boja za slobodu a demokraciu sa s prezidentkou Slovenskej republiky Zuzanou Čaputovou rozprávali v relácii Ráno na eFeMku moderátori Dominika Jašková a Martin Staňo.

„Ten sviatok je mimoriadny z viacerých dôvodov. Jednak preto, že padol totalitný režim a mnoho vecí, ktoré dnes považujeme za samozrejmosť, by sme tu vôbec nemali. Navyše je to zlomový okamih v dejinách, ktorý si mnoho ľudí pamätá. Odkaz smerom k novembru je, aby sme si to vážili a nenechali si to zobrať, ale mám pocit, že aj november odkazuje veľa vecí k dnešku, keď je demokracia trošku testovaná. Mali by sme rešpektovať pravidlá napriek tomu, že sme frustrovaní, lebo to je nesmierne dôležité pre súdržnosť spoločnosti,"
vyhlásila v Rádiu_FM hlava štátu.

Prezidentka s moderátormi hovorila aj o tom, či a ako situácia okolo nového koronavírusu ovplyvní demokraciu na Slovensku: „Pandémia je samostatná okolnosť, ktorá je skúškou pre všetky demokracie, nielen pre našu kratšie trvajúci demokraciu. Demokracia na Slovensku je v neustálom vývoji. Demokracia je proces učenia, nie je to stav, ktorý keď dosiahneme, sme v pohode a netreba sa oň starať."

Pre deti kráľovná

Reč bola však aj o ľahších témach, prezidentka napríklad prezradila, že jej píše veľa malých dievčat, ktoré v nej vidia inšpiráciu: „Deti to vnímajú skôr akože kráľovná, čo je roztomilé. Je to zlaté, ale je to tiež signál, že aj žena v našej spoločnosti môže zastávať vysokú funkciu a verím tomu, že je to inšpirácia pre dievčatá a pre ženy, aby sme si my samé nekládli prekážky."

Medzi ženami vo vysokej politike hlava štátu podľa vlastných slov jeden konkrétny idol nemá, no spomenula stretnutie, ktoré jej utkvelo v pamäti. „Prvé stretnutie s Angelou Merkelovou bolo pre mňa očarujúce," priznala prezidentka s tým, že na nemeckej kancelárke obdivovuje predovšetkým to, koľko toho vie o Slovensku ale aj jej pokoj, nadhľad a vyrovnanosť.

Vypočujte si celý rozhovor s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, ktorý odznel v pondelok 16. novembra v relácii Ráno na eFeMku v Rádiu_FM. Je dostupný aj ako podcast, vychutnať si ho môžete tiež v našom online archíve. Rádio_FM môžete sledovať na facebooku aj na instagrame.

Rano na eFeMku (prezidentka Zuzana Caputova) 16.11.2020 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia