Úvod Novinky Osobnosti
Ady Hajdu a Kamil Mikulčík v úlohe solúnskych bratov
Ady Hajdu a Kamil Mikulčík v úlohe solúnskych bratov

Ady Hajdu a Kamil Mikulčík v úlohe solúnskych bratov

Nenechajte si ujsť pokračovanie dokudrámy s názvom Slovenský panteón. Vysielame v nedeľu večer na Jednotke.

Slovanskí apoštoli či solúnski bratia. Aj tak voláme Cyrila a Metoda, ktorí na území Veľkej Moravy pôsobili v 9. storočí. Ich príbeh si môžete pozrieť v nedeľu večer v cykle Slovenský panteón, ktorý odvysielame o 20:30 hod. na Jednotke v hlavných úlohách s Adym Hajdu a Kamilom Mikulčíkom.

Slovenský panteón, Cyril a Metod

Konštantín bol známy filozof, ktorý vytvoril nové písmo - hlaholiku, bol prvý, ktorý preložil do slovanského jazyka časti Biblie a texty bohoslužieb. Cyril a Metod boli tiež diplomati, ktorí to dokázali najmä pri jednaní s pápežom.

Založili školu vedenú Metodom, pomohli pri vysvätení slovanských učeníkov a tiež sa pričinili o uznanie tzv. staroslovienčiny ako štvrtého kresťanského liturgického jazyka. Slovenský panteón venovaný Cyrilovi a Metodovi vysielame 14. februára, v deň sviatku patrónov Európy.

Cestujte s RTVS v čase a spoznajte ďalšie dve výrazné osobnosti našej histórie. Slovenský panteón je dokudráma, ktorá mala premiéru v lete minulého roka. Prvú epizódu venovanú M.R. Štefánikovi, ale aj ďalšie časti, nájdete zadarmo a bez reklamy v našom archíve. Pokračovanie Slovenského panteónu bude venované aj Alexandrovi Dubčekovi či Petrovi Saganovi.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia