Úvod Novinky Osobnosti
Spevák Peter Nagy: Zlosť som pretavil na lásku
Spevák Peter Nagy: Zlosť som pretavil na lásku

Spevák Peter Nagy: Zlosť som pretavil na lásku

Peter Nagy má nový album. Volá sa Petrolej a piesne k nemu zložil počas pandémie.

Zlatý slávik z roku 1985 o novom albume tvrdí, že je najsvedomitejší. Pri jeho tvorbe mal čas a nemusel sa ponáhľať. Písal ho počas lockdownu, keď ním lomcovali aj negatívne emócie. Vo výsledku však zlosť pretavil na lásku, ktorú cítiť z nového albumu.

„Najskôr som bol chápavý, potom nahnevaný, neskôr smutný. Tak som si povedal, že tú energiu zlosti premením na pesničky. Začal som vyťahovať staré nápady a mal som veľa času robiť nové piesne. A práve to je umenie, premeniť zlosť na optimistický album" povedal Peter Nagy , ktorý bol hosťom Dobrého rána v Rádiu Slovensko. Dvojnásobný Strieborný slávik v rozhlasom štúdiu zahral a zaspieval naživo nielen novinky, ale aj overené hity.

rozhovor s Petrom Nagyom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Petrolej a Čudná poviedka

Na novom albume je desať piesní. Peter Nagy si sám napísal texty a skomponoval hudbu. „Povedal som si, že album Petrolej bude iba môj. Nikto mi do toho nebude hovoriť a budem v ňom hovoriť poetickým jazykom" vysvetlil rodák z Prešova.

Prečo sa nový album nazýva Petrolej? Čo ním chcel spevák a skladateľ Peter Nagy povedať? „ Na albume je pieseň s názvom Petrolej, ktorá je o vzťahu muža a ženy. Petrolej je symbolom pomalého plameňa, takého, akým si udržiavaš vzťah."

A čo by sa stalo, keby už nikdy nebol elektrický prúd? Aj túto hypotetickú otázku si položil jeden z najúspešnejších slovenských interpretov. Odpoveď ponúkol fanúšikom v piesni s názvom Čudná poviedka. „ Prisadni si k ohňu a aspoň chvíľu sebou buď. Odteraz ti je nanič facebookový profil, čo keby si sa s nami jemne ľudsky opil... " pokračoval citujúc pieseň Peter Nagy . A tajomne dodal „ to znamená, že nikto neverí, že sa to môže stať, že tá civilizácia sa zrazu zlomí a budeme cúvať".

Peter Nagy 2.jpg

Naučil som sa rozprávať so záhradou

Peter Nagy počas pandémie, okrem tvorby nového albumu, využil voľný čas na potulky v prírode. Spoločnosť na prechádzkach mu robil aj jeho pes. „Náš pes ma sprevádzal celou koronou, až sa čudoval, koľko prechádzok denne má" dodal s humorom spevák. Potom už s vážnejším hlasom pokračoval. „Naučil som sa pozorovať záhradu a mať úctu k prírode. V našej záhrade je každý živočích chránený a na každom strome máme vtáčie hniezdo."

Požičiava Peter Nagy gitary? A čo ho baví okrem spevu? Odpovede aj na tieto otázky si môžete vypočuť v archíve Rádia Slovensko.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia