Úvod Novinky Osobnosti
Vášaryovej výzva Slovákom: Nesťažujme sa a vážme si pravú  kultúru
Vášaryovej výzva Slovákom: Nesťažujme sa a vážme si pravú  kultúru

Vášaryovej výzva Slovákom: Nesťažujme sa a vážme si pravú kultúru

Známa herečka a diplomatka v otvorenom rozhovore o minulosti, pandémii a postoji národa ku kultúrnym hodnotám.

Bývalá slovenská politička, štátna tajomníčka a v súčasnosti diplomatka, herečka a predsedníčka ženského spolku Živena, Magdaléna Vášaryová bola hostkou relácie Ráno na eFMku. Prezradila, že hoci s manželom Milanom Lasicom prežili časť pandémie osamote, nesťažuje sa.

Magdaléna Vášáryová v Ráne na eFeMku (1.6.2021) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Nenariekať nad životom a jeho okolnosťami im jednoducho nie je vlastné. Dôvody sú pritom jednoduché, obaja s manželom prežili toľko náročných dejinných udalostí, ktoré bytostne ovplyvňovali ich životy, že v dnešnej pokojne dobe nevidia dôvod na sťažovanie sa.

Sama však vníma, že sťažnosti patria k Slovákom.

„Máme pocit, že keď budeme nariekať, nikto od nás nebude chcieť žiadnu zodpovednosť," uviedla na margo večne sa sťažujúcich Slovákov a Sloveniek.

Magdaléna Vášaryová si myslí, že by sme mali ako národ prestať byť naivní - lebo nikto iní za nás naše problémy nevyrieši.

Na druhej strane však vidí silu a elán, ktoré ženú slovenských občanov vpred, hoc aj v boji za to, v akom režime budeme žiť.

Prijmime naše dejiny, aj tie nechcené

Ako národ sme podľa Magdalény Vášaryovej ešte nespočinuli a mali by sme sa s našimi rodičmi a starými rodičmi rozprávať o zásadných okamihoch našich dejín.

Mali by sme najmä poznať to, ako reagovali v náročných časoch, lebo aj to ovplyvňuje výchov, akú sme dostali.

Je možné, že to nebudú príjemné rozhovory, no mali by sme prijať naše dejiny (nielen dejiny rodiny) aj s ich odvrátenou tvárou. Len tak prestaneme byť ako národ naivný.

Kultúra je viac ako len oprava pamiatok

Pri téme kultúry Magdaléna Vášaryová kriticky upozorňuje na to, že to nie je len spôsob trávenia voľného času. Kultúra je absolútnym základom spoločnosti, a tak by sme k nej mali pristupovať.

Kultúra má byť živá a aktívna a musíme si vedieť odpovedať na otázky týkajúce sa aj kultúrneho dedičstva. Koho je? Prečo ho chceme zachovávať? A čo nám prinesie?

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia