Úvod Novinky Osobnosti
Kardiochirurgička M. Žembery môže byť 2. ženou s atestáciou
Kardiochirurgička M. Žembery môže byť 2. ženou s atestáciou

Kardiochirurgička M. Žembery môže byť 2. ženou s atestáciou

Vypočujte si rozhovor s nádejnou kardiochirurgičkou. Opísala ako vyzerá jej bežný deň v práci.

Mladú lekárku Máriu vždy fascinovala kardiochirurgia, aj napriek jej náročnosti sa rozhodla pre toto povolanie, v ktorom je zatiaľ atestovaná len jedna žena. V ráne na eFeMku sme sa rozprávali o tom, ako vyzerá jej bežný pracovný deň, akým aktivitám sa venovala v rámci iniciatívy Sme pripravení, ale aj ako podľa nej pandémia ovplyvnila zdravotníctvo.

Bežný pracovný deň

„Môj bežný pracovný deň začína vždy takmer pred siedmou, keďže mám na starosť prevoz na oddelenie, čiže pozerám pacientov ktorí boli u nás zoperovaní, alebo tých ktorých je potrebné nejak prekontrolovať. Potom máme ranné sedenie o službe z predošlého dňa a následne potom sa presúvame na sál. Na sále by som mala byť vždy prvá z tímu pri uvedení do anestézie, kde dozerám na to, aby všetko prebehlo hladko. Neskôr pacienta zacievkujem, keďže väčšina operácií trvajú dlhšie," opísala Mária.

Pandémia a zdravotníctvo

Pandémia priniesla do zdravotníctva viacero dramatických chvíľ, ktoré sa odrážali na práci každého lekára. „To, že bol náš ústav funkčný aj počas toho najťažšieho obdobia, bol správny krok od autorít, pretože sme národný ústav, v ktorom by mala byť stále funkčná prevádzka v akejkoľvek situácii."

„Je vidieť, že pacienti, ktorí ku nám prichádzajú po tom roku sú preexspirovaní. Vidno, že sa dlho nedostali na preventívne prehliadky a nenavštívili svojich lekárov. Zhoršená situácia a strach doslova dohnali ľudí k zanedbaniu svojho zdravotného stavu," vysvetlila kardiochirurgička.

Iniciatíva Sme pripravení

„Táto platforma už nie je aktuálna, keďže sa zdravotníctvu podarilo otriasť z pandémie. Iniciatíva pôvodne vznikla z potreby dodať pracovnú silu do nemocníc a zároveň s tou výhodou, že študenti medicíny boli poslaní domov," dodala na záver kardiochirurgička Mária Žembéry.

Cieľom projektu bolo spojiť nevyužitú ľudskú silu a zároveň vypomôcť obom stranám. Čiže študenti medicíny mali aspoň možnosť si pričuchnúť k remeslu a nabrať nové skúsenosti a zároveň pomohli odľahčiť nemocniciam, ktoré v tej dobe skutočne trpeli.

Celý rozhovor s nádejnou kardiologičkou nájdete v archíve Rádia FM.

Foto: RTVS

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia