Úvod Novinky Osobnosti
Nora Gubková o knihe, na ktorú myslí pri udalostiach na Ukrajine
Nora Gubková o knihe, na ktorú myslí pri udalostiach na Ukrajine

Nora Gubková o knihe, na ktorú myslí pri udalostiach na Ukrajine

Deň čo deň pripravuje najpočúvanejšiu rozhlasovú talkšou. Popri tom stihne aj čítať.

Napriek dnešným možnostiam vnímať množstvo príbehov cez rôzne multimediálne platformy si moderátorka z Rádia Slovensko, ktorá každý pracovný deň vysiela najpočúvanejšiu rádiovú talkšou Hosť Nory Gubkovej rada oddýchne pri knihe:

„Knihu si dávam za odmenu tak ako niekto čokoládu. Ľahnúť si pod deku a začítať sa aspoň na hodinu - to je pre mňa mentálny wellness. Potrebujem aspoň na chvíľu odísť z reálneho sveta.“

Dôležité vnímanie rozmanitosti

V detstve objavila fantáziu snívania s otvorenými očami s knihou od Jonathana Swifta Gulliverove cesty a začali sa jej úteky do tejto čarovnej ríše:

“Gulliver ma naučil vnímať rozmanitosť .“

Opakovane sa rada vracia k bestselleru od Yuvala Harariho Homo sapiens, v ktorom stále nachádza „novú inšpiráciu aj pre spôsob, akým je kniha napísaná. Na dejiny ľudí a ich myslenia sa Harari pozerá z inej perspektívy”.

Majster-šarkanov-Stanislav-Háber-Nora-Gubková-RTVS

Odporúča však každému človeku, aby si v dnešnej dobe prečítal iný príbeh:

„Majster šarkanov od Khaleda Hosseiniho je príbeh, ktorý vami zatrasie a navždy vo vás zostane. Aj keď je v podstate veľmi krutá, urobí z vás citlivejšieho človeka.

Veľa o nej rozmýšľam aj teraz, keď sledujem tragédiu na Ukrajine, lebo je aj o svedomí a budúcnosti, ktorej korene sú v minulosti.“

Atraktívne knižné tituly nájdete aj v eshope.rtvs.sk

Fascinujúce myslenie detí

Možno aj preto moderátorka Nora Gubková nevylučuje, že niekedy napíše aj sama knihu.

„Fascinuje ma myslenie malých detí. Priame, ničím nezaťažené a prirodzene logické. Malí ľudia kladú úžasné otázky. Ak by dospeláci viac počúvali a rozmýšľali ako deti, žilo by sa lepšie. “

Aj preto v knižnici Nory Gubkovej nájdete veľa rozprávkových kníh z celého sveta ale aj poéziu.

V našej literatúre k takým autorom podľa Nory Gubkovej jednoznačne patrí poézia Milana Rúfusa venovaná deťom v Modlitbičkách, ale aj diela Maše Haľamovej, či zo svetových autorov Roalda Dahla, Ericha Maria Remarquea, Paola Giordana, či Delii Owensovej.

Idylku pri čítaní si predstavuje aj v hojdacej sieti v záhrade, alebo „na pohovke v nejakej historickej oranžérii“.

Reláciu Hosť Nory Gubkovej si môžete vypočuť na Rádiu Slovensko každý deň v pracovný deň po 13 h, alebo aj ako podcast z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: RTVS - Stanislav Háber

Živé vysielanie ??:??

Televízia