Úvod Novinky Osobnosti
Narodený v modrú stredu: Génius, ktorý sa naučil 22 514 číslic
Narodený v modrú stredu: Génius, ktorý sa naučil 22 514 číslic

Narodený v modrú stredu: Génius, ktorý sa naučil 22 514 číslic

Hovorí jazykom čísel a slová vníma ako farby. Zoznámte sa s autorom svetového bestselleru.

Hosťom Rána na eFeMku bol britský spisovateľ Daniel Tammet, autista – savant s mimoriadnym talentom na matematiku a jazyky. Daniel má okrem autizmu aj tzv. synestéziu, ktorá mu umožňuje vnímať slová ako farby.

Každé číslo má jedinečnú farbu a textúru

Daniel vraví, že jeho prvým a hlavným jazykom sú však čísla. Tie vníma vo farbách, textúrach a rozličných tvaroch. Naopak, jeho materinský jazyk, ktorým je angličtina, mu znie cudzo a neosobne.

Číslo pí je pre mňa ako báseň v jazyku čísel,“ prezradil v rozhovore pre Rádio_FM. Ludolfovo číslo sa Daniel učil naspamäť približne tri mesiace.

Daniel Tammet - čísla a farby.jpg

Práve jeho výnimočné vnímanie sveta ho priviedlo k písaniu kníh.

Čísla sú ako krajiny, básne, príbehy v mojej mysli. Chcel som tieto nádherné príbehy zdieľať s ostatnými ľuďmi. To bol jeden z dôvodov, prečo som sa stal spisovateľom.“

Román o inakosti plný nádeje

Jeho najznámejším dielom je autobiografický román s názvom Narodený v modrú stredu. Úspešný román pojednáva o Danielovom detstve a náročnom dospievaní, ktoré bolo sprevádzané geniálnymi schopnosťami aj šikanou.

Často sa stáva, že ľudia zabúdajú, ako prežili svoje detstvo. Ja by som to svoje ale chcel prostredníctvom tejto knihy zachovať,“ vysvetlil autor.

Kniha poukazuje na dôležitosť akceptácie, rešpekt k rôznorodosti a predovšetkým má čitateľovi priniesť nádej.

Akú radu dal Daniel Tammet rodičom, ktorí vychovávajú podobne výnimočné dieťa?

Najdôležitejšie pri výchove je dať deťom bezpodmienečnú lásku. Moji rodičia neboli veľmi vzdelaní a nemali veľa peňazí, ale to, čo mi od malička dávali, bola bezpodmienečná láska.

V dnešnej dobe majú rodičia k dispozícii mnoho informácií, ale ja by som im odporučil, aby to vzali s ľahkosťou, aby sa pri výchove uvoľnili, netrápili sa a nerobili si veľké starosti. Pretože to, čo malé deti potrebujú, je láska a akceptácia aj ich inakosti.

Naozaj by som im poradil, aby podporovali aj špecifické záujmy svojich detí,“ uzavrel výnimočný spisovateľ, ktorý si aj vďaka láske a podpore rodičov našiel svoje miesto v spoločnosti.

Celý rozhovor s geniálnym autistickým autorom si môžete vypočuť v archíve Rádia_FM. Dozviete sa, prečo sa naučil práve 22 514 číslic, čo ho v živote formovalo, a aj to, akými farbami žiari slovenčina.

FOTO: Facebook / Daniel Tammet a Rádio_FM

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia