Úvod Novinky Osobnosti
Fedor Gál: Mali by sme byť bratia a sestry, no naše dejiny sú popretkávané násilím
Fedor Gál: Mali by sme byť bratia a sestry, no naše dejiny sú popretkávané násilím

Fedor Gál: Mali by sme byť bratia a sestry, no naše dejiny sú popretkávané násilím

Narodil sa v koncentračnom tábore, neskôr stál na čele Nežnej revolúcie. Ako vníma Fedor Gál situáciu v spoločnosti?

Všetci ľudia by mali byť príbuzní. Či už sa na to pozeráte náboženskou, alebo prírodovednou optikou. Ale celé ľudské dejiny sú popretkávané neuveriteľným násilím a animozitami k menšinám.

Najmä k menšinám, ktoré sú slabé a nevedia sa brániť,“ týmito slovami zareagoval Fedor Gál v diskusnej relácii Pod povrchom na brutálnu vraždu na Zámockej ulici.

Keď pravda a láska víťazili nad lžou a nenávisťou

Podľa Gála je v našej spoločnosti stále prítomná silná nenávisť, ktorá skôr či neskôr vypukne v násilie. Ako však dodáva, počas svojho života precestoval mnohé krajiny a dlhodobo žije v Českej republike, no Slovensko podľa jeho skúseností vyniká v miere odporu k inakosti.

„Ja si myslím, že na Slovensku sú tieto stereotypy hlbšie ako v Českej republike. Slovensko sa nikdy poriadne nevysporiadalo so svojou vlastnou minulosťou. Významná časť katolíckeho kléru sa nikdy nevysporiadala s vojnovým Slovenským štátom.

Nikdy s prezidentom Jozefom Tisom. To sa ťahá ako smola. Nikdy nepovedali títo ľudia pardon takým spôsobom, aby to bolo úprimné a silné, aby prišlo pokánie,“ vysvetľuje Fedor Gál, ktorý sa narodil v koncentračnom tábore Terezín a nenávisť neraz zažil na vlastnej koži.

S hrdosťou však spomína na rok 1989, keď Slováci prejavili obrovskú mieru spolupatričnosti a lásky.

To je veľká škoda, že dnešní mladí ľudia už nemajú o tom povedomie. Akú súdržnosť vykazovali ľudia na Slovensku. Ako sme sa mali radi. A že sme mali dokonca také absurdné heslo, že ´Pravda a láska zvíťazia nad nenávisťou a lžou´.“

Celý rozhovor Mareka Vagoviča s Fedorom Gálom je dostupný v našom online archíve zadarmo a bez reklám.

Ďalšiu časť diskusnej relácie Pod povrchom odvysiela Jednotka už dnes (štvrtok 24.11.) večer o 22:05 hod. Hosťom relácie bude bývalý prezident Finančnej správy, kajúcnik František Imrecze.

Na webe RTVS nájdete aj rozšírené verzie každej z odvysielaných epizód. V špeciálnom formáte Pod povrchom PLUS odznejú bonusové výpovede osobností, ktoré stáli priamo v centre veľkých káuz, ktoré menili Slovensko.

25 50 75 90
FOTO: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia