Úvod Novinky Osobnosti
Slnko v sieti. Cenu za Výnimočný prínos získal Ladislav Kraus
Slnko v sieti. Cenu za Výnimočný prínos získal Ladislav Kraus

Slnko v sieti. Cenu za Výnimočný prínos získal Ladislav Kraus

Spolupracoval s najvýznamnejšími režisérmi, ako boli Pavol Haspra, Karol Spišák, Miloš Pietor, Stano Párnický či Juraj Jakubisko.

Po hercoch Milanovi Lasicovi, Emílii Vášaryovej, či literárnej vedkyni Jelene Paštékovej získa tohtoročné Slnko v sieti za Výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre kameraman Ladislav Kraus.

V mene organizátorov národných filmových cien to oznámila prezidentka Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) Wanda Adamík Hrycová.

Ladislav Kraus - laureát Slnka v sieti

„Laco Kraus za svoj bohatý život vytvoril nesmierne množstvo televíznych projektov. Spolupracoval s najvýznamnejšími režisérmi, ako boli Pavol Haspra, Karol Spišák, Miloš Pietor, Stano Párnický, či Juraj Jakubisko,“ uviedla.

Pre Ladislava Krausa je získanie tohto uznania poctou. „Všetci kolegovia a kolegyne, ktorí predo mnou získali cenu za celoživotné dielo, môžem hrdo povedať, boli takmer 90 % aj moji osobní priatelia a kolegovia. Je to česť vrátiť sa k nim v spomienkach, lebo nás spájala práca. Spájala nás vášeň pre film, televíziu, tvorbu a spájalo nás aj silné priateľstvo,“ prezradil.

Slnko v sieti na Jednotke

O tom, kto získa ceny vo zvyšných kategóriách sa dozvie verejnosť už 15 apríla v priamom prenose na Jednotke. Podľa programového riaditeľa RTVS Vincenta Štofaníka je podieľanie sa na spoluorganizovaní Slnka v sieti samozrejmosťou.

„Pripisujeme mu veľkú dôležitosť, a preto ho opäť odvysielame v hlavnom vysielacom čase. Sme najväčším koproducentom filmov na Slovensku, o čom svedčí aj tento ročník, kde máme 16 nominácií.“

Slávnostný večer pripomenie z priestorov koncertného štúdia Slovenského rozhlasu niekoľko dôležitých míľnikov zo sveta pôvodnej kinematografie – šesťdesiat rokov od založenia Slovenského filmového ústavu či sedemdesiat od začiatku prevádzky filmových ateliérov na Kolibe. 

Na Slnko v sieti už tradične nadväzuje Týždeň slovenského filmu, počas ktorého bude uvedená filmová tvorba za rok 2022 a všetky nominované filmy. A čo je dôležité, od 17. apríla sa uskutočnia hodnotiace workshopy na hraný, dokumentárny, animovaný film a rovnako bude venovaný blok aj filmovej vede,“ ozrejmil prezident Slovenského filmového ústavu Peter Dubecký.

Piargy, Čierne na bielom koni a ďalšie filmy online

Pri príležitosti udeľovania národných filmových cien pripravila slovenská streamovacia spoločnosť DAFilms.sk programový špeciál s názvom Slnko v sieti.

Diváci v ňom nájdu online 10 nominovaných titulov, a tak majú možnosť dobehnúť, čo v kinách nevideli „či pripomenúť si svoje obľúbené tituly Piargy, Čierne na bielom koni, Arvéd, Kryštof, Tieňohra, Plastic Symphony, dokumentárne filmy ±90, Dežo Hoffmann – fotograf Beatles, animovaný film Milosť, či rozprávku Zakliata jaskyňa,“ prezradila programová riaditeľa DAFilms.sk Dorota Zacharová.

25 50 75 90
Zdroj: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia