Úvod Novinky Osobnosti
Hudobná legenda gitarista a skladateľ František Griglák má 70 rokov
Hudobná legenda gitarista a skladateľ František Griglák má 70 rokov

Hudobná legenda gitarista a skladateľ František Griglák má 70 rokov

Skupiny Inside of Fire, Prúdy, Collegium Musicum, Fermáta, Avion, Vivat, Pressburg, to je jeho viac ako úspešná muzikantská dráha.

Gitarista a skladateľ František Griglák patrí medzi popredné osobnosti slovenskej hudobnej scény.

Na počesť horolezeckej expedície

Fermata-František-Iván-TASR

Známy slovenský gitarista a skladateľ František Griglák sa narodil 13. augusta 1953 v Bratislave. Mal päť rokov, keď začal chodiť do prípravy na klavír. Pokračoval na Ľudovej škole umenia a neskôr na Konzervatóriu, kde študoval hru na gitare. Prvú gitaru dostal od starého otca.

V závere 60. rokov minulého storočia založil s kamarátmi skupinu Inside of Fire, ktorá hrala cover verzie britských interpretov. V roku 1970 nastúpil na post gitaristu k Pavlovi Hammelovi a Prúdom. Tu sa uplatnil aj ako skladateľ, hity Medulienka, Hermína, Koče plné ruží či Zlatovláska sú z jeho autorského pera. V roku 1971, už ako člen skupiny Collegium Musicum, nahrával známy album Konvergencie.

Spolu s Tomášom Berkom, Pavlom Kozmom a Lacom Lučeničom založili v roku 1973 skupinu Fermáta (od roku 1991 Fermata). V hudobnom názvosloví znamená Fermáta grafické označenie na predĺženie určitého tónu.

V roku 1975 vydali debutový album Fermáta, rok nato vychádza druhý album Pieseň z hôľ, v roku 1977 tretí Huascaran, ktorý bol poctou československej horolezeckej expedície v Peru, kde pri zemetrasení v roku 1970 zahynula celá výprava. Viacerí hudobní experti označujú tento album ako najúspešnejší.

Loď do neznáma

František-Griglák-František-Iván-TASR

Začiatkom roka 1980 vyšiel štvrtý album Dunajská legenda. Na tomto albume už hrá basgitaru Fedor Frešo. Ďalšími boli albumy Generation (1981), Ad libitum (1984), Simile (1991), Real Time (1994) a X (1999).

V roku 1986 založil Griglák skupinu Avion, ktorá však nemala dlhé trvanie. Spevákom bol Pavol Habera, ktorý potom prešiel k martinskej kapele Team.

Uznávaný gitarista a hudobník hral aj so skupinou Pressburg, spolupracoval s viacerými slovenskými interpretmi ako Janko Lehotský, Marika Gombitová, Robo Grigorov či Peter Cmorík. Bol tiež pri nahrávaní hitu Loď do neznáma a spolu s Pavlom Horváthom a Pecim Uherčíkom vytvorili formáciu Magma.

František Griglák je autorom väčšiny skladieb, ktoré Fermáta či Fermata vydala na dvanástich štúdiových albumoch. Dvanástym je album Blumental Blues z júla 2019, ktorý nadväzuje na autobiografickú knihu klávesáka Tomáša Berku Blumentálske blues (2010).

25 50 75 90
Zdroj: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia