Úvod Novinky Osobnosti
Jean-Michel Jarre má 75 rokov. Štyrikrát ho zapísali do knihy rekordov
Jean-Michel Jarre má 75 rokov. Štyrikrát ho zapísali do knihy rekordov

Jean-Michel Jarre má 75 rokov. Štyrikrát ho zapísali do knihy rekordov

Legenda elektronickej hudby a veľkolepých vizuálnych projekcií oslavuje.

Francúz Jean-Michel Jarre je podľa kritikov legenda elektronickej hudby a vizuálnych projekcií, keď patrí k najhranejším interpretom na svete.

V rozhovore s našim moderátorom

Roman-Bomboš-Jean-Michel-Jarre-RTVS

Legendárny tvorca Jean-Michel Jarre bol aj Hosťom Dobrého rána v Rádiu Slovensko u Romana Bomboša, keď mu pred koncertom v Bratislave v roku 2016 poskytol rozhovor.

Vtedy pred ôsmimi rokmi Jean-Michel Jarre ocenil kontakt s publikom na Slovensku, ktoré žilo jeho tvorbou a o. i. povedal:

„Vždy som koncerty vnímal ako nejakú chémiu medzi umelcom a divákom. Nezáležalo mi na tom, koľko je na koncerte ľudí. Dôležitá bola práve tá chémia medzi nami a či to fungovalo. Vždy ma priťahovala vizualizácia elektronickej hudby. Inšpirovala ma aj talianska opera, ktorá mala rada obrovské gestá a veľké scény. Tak som to kedysi skúsil aj ja, akurát som na to využil prostriedky, ktoré boli zrozumiteľné súčasnej generácii.“

„Keď som sa naplnil vizuálne, opäť som sa oblúkom vrátil k podstate, ktorou je hudba. Už pred tridsiatimi rokmi sme robili na koncerte laserovú šou, premietali sme obrázky na veľké projekčné plátna, do ktorých sme zabalili budovy. Bol som súčasťou niečoho, čo bolo dôležitejšie ako človek sám. Bola to obrovská masa energie.Teraz už potrebujem vidieť do očí diváka a cítiť priamo spätnú väzbu. Teraz som na pódiu z iných dôvodov."

V priemere každé štyri minúty znie niekde na svete v éteri jeho skladba.

Na otázku, či ešte býva nervózny pred koncertom, Romanovi Bombošovi francúzsky hudobník povedal:

„Som perfekcionista. Vždy bývam veľmi nervózny a nespokojný so všetkým. Ak už aj som spokojný, tak to nedávam veľmi najavo, aby môj tím nezlenivel. Stále potrebujem, aby boli ľudia sústredení a akční."

V rozhovore pre Rádio Slovensko za pamätný označil koncert v Lyone, na ktorom sa zúčastnil aj pápež Ján Pavol II. a konal sa len niekoľko metrov od domu, v ktorom Jean-Michel Jarre vyrastal:

„Všetko som tam poznal a na pódiu sa mi vynárali obrazy z môjho detstva. Rovnako veľký koncert som mal v USA v Houstone pri spolupráci s NASA. Pamätám si aj slovenské koncerty, na ktoré som sa vždy tešil, lebo cesta hudby je dnes iná a ľudia si ju skôr dnes pozrú na internete. Preto som vďačný za divákov, ktorí prídu na stretnutie naživo."

Po 19. hodine si vypočujte dnešný Svet hudby na Rádiu Slovensko, kde sa dozviete ako hovorí moderátor Roman Bomboš:

„Často si pískate motív a možno ani netušíte, že je to dielo Jeana-Michela Jarra. Je súčasťou reklám, zvučiek, hrá vo výťahoch i obchodných centrách."

Klávesový mág a rodina

Jarre-elektronika-insta

Klávesový mág rodným menom Jean-Michael André Jarre sa narodil 24. augusta 1948 vo francúzskom meste Lyon do hudobníckej rodiny. Jeho otec Maurice Jarre bol oscarovým skladateľom filmovej hudby pre Hollywood a dirigentom, starý otec zase hráčom na hoboj.

Prvé hudobné kroky mladého Francúza smerovali ku klasickému vzdelaniu a hre na klavír. V roku 1968 sa stal členom Groupe de recherches Musicales a stál pri zrode elektronickej hudobnej scény, ktorá sa práve v tom čase formovala. Na začiatku jeho kariéry stáli maliar aj sochár Pierre Soulages a avantgardný skladateľ Pierre Schaeffer, zakladateľ ambientnej hudby, ktorej vplyv je počuť na väčšine hudobníkových albumov.

Na scénu vstúpil Jean-Michel Jarre s debutovým albumom Deserted Place (1972), prvý úspech mu priniesol druhý album Oxygène z decembra 1976. V anglickom rebríčku sa dostal na druhé miesto. Na ostrovoch bodoval aj s tretím albumom Équinoxe z decembra 1978. Na parížskom námestí Place de la Concorede usporiadal na výročie pádu Bastily 14. júla 1979 koncert pod holým nebom, prišlo milión divákov a vyniesol mu prvý zápis do Guinnesovej knihy rekordov.

Hral aj pred pyramídami

Jean-Michael-Jarre-Tomáš-Halász-TASR

V októbri 1981 bol prvým západným umelcom, ktorý koncertoval v Číne. V americkom Houstone na jeho koncert 5. apríla 1986 pri príležitosti osláv NASA prišlo 1,5 milióna divákov.

V júli 1990 zopakoval v Paríži open air koncert k pádu Bastily, prišlo viac ako 2,5 milióna divákov a bol to jeho tretí zápis do Guinessovej knihy rekordov.

V septembri 1997 v Moskve na jeho koncert k 850. výročiu založenia Moskvy dorazilo 3,5 milióna divákov a priniesol mu štvrtý zápis do knihy rekordov.

Jedným z najznámejších bol koncert 31. decembra 1999 Jean-Michel Jarre at the Pyramids v egyptskej Gize na prelome milénií. Projekt stál 9,5 milióna dolárov a zúčastnilo sa ho viac ako 120.000 ľudí.

Koncerty mal aj na Slovensku

Jean-Michael-insta

Na svojom konte má dnes umelec 22 štúdiových albumov, najnovší Oxymore vydal 21. októbra 2022.

Francúzsky hudobník má tri deti a bol štyrikrát ženatý.

Na Slovensku koncertoval 28. novembra 2008 v Bratislave a deň nato aj v Košiciach.

Do Bratislavy sa vrátil aj 27. mája 2010, keď koncertoval v Národnom tenisovom centre.

Predal viac ako sto miliónov nahrávok známych po celom svete celé desaťročia.

V rámci Electronica Tour 2016 opäť nevynechal slovenskú metropolu a šou Electronica predstavil 9. novembra 2016 na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu.

O jeho tvorbe si vypočujte viac z archívu RTVS bez reklám a zadarmo, alebo 24. augusta po 19. hodine vo Svete hudby na Rádiu Slovensko s Romanom Bombošom.

25 50 75 90
RTVS, TASR, instagram@jeanmichaeljarre

Živé vysielanie ??:??

Televízia