Úvod Novinky Osobnosti
Konečne sa na Slovensku cítim doma, hovorí transrodová modelka
Konečne sa na Slovensku cítim doma, hovorí transrodová modelka

Konečne sa na Slovensku cítim doma, hovorí transrodová modelka

V Ráne na eFeMku s Liberty Blake Simon o tranzícii, láske a vďačnosti.

Liberty Blake Simon nie je iba mimoriadne charizmatická, otvorená a empatická osobnosť. Je tiež úspešná modelka a šéfredaktorka časopisu. Okrem toho sa na sociálnych sieťach venuje témam spojeným s LGBTI+.

Som vďačná

O svojej ceste a tranzícii rozprávala pred rokom v talkšou Trochu inak, kde popísala aj moment, kedy si uvedomila, že sa narodila v nesprávnom tele. Po rokoch sa nakoniec rozhodla pre tranzíciu, ktorú podstúpila v Holandsku.

Spočiatku sa obávala, že sa nebude môcť vrátiť na Slovensko, dnes je ale všetko inak.

„Nečakala som, že na Slovensku stretnem tak strašne veľa lásky, pochopenia, dobra a otvorených myslí.

Bála som sa, že po svojej premene budem musieť odísť naspäť do Holandska, ale opak je pravdou a konečne sa u nás doma cítim naozaj doma,“ popísala v Ráne na eFeMku s vďačnosťou v hlase Liberty.

Práve pocit vďačnosti je podľa jej slov tým, čo ju robí šťastnou. Ako prezradila v Ráne na eFeMku, každý večer pred spaním si vymenuje veci, za ktoré je vďačná. To ju napĺňa spokojnosťou a šťastím.

Ľudia mi píšu, že sa boja

Po teroristickom útoku v podniku Tepláreň sa mnoho LGBTI+ ľudí začalo obávať o svoje životy. Liberty si však strach nepripúšťa.

„Ja som strach nepociťovala, pretože si ho k sebe sama nepripúšťam. Mojím základným motivátorom nie je strach, ale je to láska,“ odpovedala na otázku, či pociťuje strach.

Zároveň dodala, že si uvedomuje, že mnoho ľudí nemá také pozitívne emócie ako ona sama.

Na Instagrame mi ľudia každý deň píšu, že sa boja vyjsť a veľmi citlivo vnímajú výroky napríklad politikov.“

Vražda v Teplárni ju ale motivovala k tomu, aby o svojom živote začala viac hovoriť verejne.

Prostredníctvo sociálnych sietí sa snaží šíriť nielen povedomie o LGBTI+, ale zároveň podporuje ľudí, ktorí si prechádzajú náročným obdobím.

„Myslím si, že nám chýba vzdelanie a informácie o ľuďoch ako takých, aby sme si našli, čo nás spája a naučili sa aj o ľuďoch, ktorí vyzerajú inak ako my, aký je ich príbeh. A motivovalo nás to tú empatiu zväčšovať.

Mne sa veľmi páči pojem láskavá zvedavosť,“ zamyslela sa Liberty nad dôvodmi, ktoré Slovákom bránia prijať a rešpektovať inakosť.

„Aj napríklad Pride je o tom vzdelaní. Pretože Pride vznikol už v 1962 v LA a my si ním vlastne pripomíname, že queer ľudia stále nie sú v rovnoprávnom postavení v spoločnosti.

Je to protest, ktorým chceme povedať, že haló, sme tu. Platíme dane, ľúbime rovnako ako vy, ale stále nemáme rovnaké práva ako vy,“ odpovedala Liberty na otázku, ako vníma dúhové pochody, ktoré mnohí ľudia považujú za príliš prehnané a nevhodné.

Vypočujte si celý rozhovor s charizmatickou Liberty Blake Simon v archíve Rádia_FM.

25 50 75 90
FOTO: Instagram / libertyblakesimon

Živé vysielanie ??:??

Televízia