Úvod Novinky Osobnosti
Významného sochára Andreja Rudavského totalita kruto lámala. Narodil sa pred 90 rokmi
Významného sochára Andreja Rudavského totalita kruto lámala. Narodil sa pred 90 rokmi

Významného sochára Andreja Rudavského totalita kruto lámala. Narodil sa pred 90 rokmi

Rebelanstvo proti socialistickému zriadeniu znamenalo pre umelca zákaz jeho činnosti.

Patrí k najvýznamnejším slovenským sochárom druhej polovice 20. storočia, pričom od začiatku 60. rokov bol jedným z členov legendárnej Skupiny Mikuláša Galandu.

Galandovci stále v kurze

Rudavský-Galandovci-Milan-Kapusta-TASR

Jedna z najvýraznejších osobností moderného slovenského sochárstva Andrej Rudavský sa narodil 29. novembra 1933 v obci Posada Górna (Posada Horna), ležiacej v juhovýchodnom Poľsku.

V rokoch 1950 - 1954 študoval na Strednej škole umeleckého priemyslu v Bratislave a následne na Vysokej škole umeleckého priemyslu v Prahe, ktorú absolvoval v roku 1960.

Ako najmladší člen pôsobil v legendárnej umeleckej Skupine Mikuláša Galandu.

Do tejto skupiny umelcov, ktorých v roku 1957 spojilo rebelantstvo voči dogme socialistického realizmu patrili popri Rudavskom Andrej Barčík, Anton Čutek, Vladimír Kompánek, Rudolf Krivoš, Milan Laluha, Milan Paštéka, Ivan Štubňa a Pavol Tóth.

Legendárny ateliér

Rudavský-záhrada-Insta

V roku 1962 sa v ateliéri Andreja Rudavského v bratislavských Podunajských Biskupiciach uskutočnila II. výstava Bratislavských konfrontácií, na ktorej spolu s ním vystavovali viacerí významní umelci.

V roku 1972 ho spolu s ostatnými galandovcami vylúčili zo Zväzu slovenských výtvarných umelcov, čo prakticky znamenalo zákaz oficiálnych výstav a nákup jeho diel do zbierok galérií. Viaceré jeho diela boli na príkaz vtedajšej moci zničené.

V kontexte tejto ťažkej etapy života umelca teoretička umenia Vladimíra Büngerová uviedla:

„Svojou výtvarnou tvorbou i morálnym postojom počas socializmu Andrej Rudavský právom patrí k významným osobnostiam slovenského moderného výtvarného umenia a k tým nepočetným, ktorých totalita viackrát kruto lámala, ale nezlomila.“

Sochár Andrej Rudavský využíval vo svojej tvorbe rozličné materiály a inšpirácie. Originálne posolstvá objavoval v kameni, kove, dreve, ale aj v takom obyčajnom materiáli akým sú šindle.

Socha pred budovou OSN

rudavsky osn_tasr.jpg

Často vychádzal zo slovenského kultúrneho dedičstva. Námetmi jeho sochárskych diel boli kaplnky, pastieri, pútnici, bojovníci, kresťanské i pohanské témy vyskytujúce sa v našich povestiach a zvykoch.

V 70. rokoch 20. storočia sa začal venovať aj maľbe.

Jeho diela sú zastúpené vo všetkých najvýznamnejších slovenských galériách a v zbierkach renomovaných zahraničných galérií. Mal viacero výstav doma aj v zahraničí, najmä v 60-tych rokoch a po roku 1989.

Vystavoval napríklad na Bienále mladých v Paríži (1967), na Bienále v Sao Paulo (1967), v slovenskej expozícii na Bienále v Benátkach (1996). Realizoval sochárske práce v Rakúsku, Nórsku, Taliansku, Japonsku či v USA.

Socha Andreja Rudavského s názvom Vierozvestovia stojí v New Yorku pred budovou OSN.

Tvorba a ocenenia

Andrej-Rudavský-tvorba-Insta

Andrej Rudavský získal za svoju tvorbu viaceré ocenenia.

V roku 1968 dostal Cenu Cypriána Majerníka, v roku 1989 získal I. cenu na Bienále súčasnej československej komornej plastiky v Trenčíne.

V roku 2013 mu prezident Ivan Gašparovič udelil Pribinov kríž I. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky.

Popredný slovenský sochár Andrej Rudavský zomrel 11. apríla 2016 v Bratislave vo veku 82 rokov.

25 50 75 90
TASR, instagram@rudavskysmagicgarden

Živé vysielanie ??:??

Televízia