Úvod Novinky Osobnosti
Matthew Perry zomrel predsa na predávkovanie. Bola to však nehoda
Matthew Perry zomrel predsa na predávkovanie. Bola to však nehoda

Matthew Perry zomrel predsa na predávkovanie. Bola to však nehoda

Anestetikum ketamín je v správnych dávkach liek, ale môže aj zabiť.

Keď vo veku 54 rokov zomrel americký herec Matthew Perry predstaviteľ Chandlera zo svetoznámeho sitkomu Priatelia 28. októbra, média špekulovali, či za jeho skon nemôžu drogy.

Depresie riešil liekmi proti bolesti

Matthew Perry.jpg

Hercovo bezvládne telo našli v jeho dome vo vírivke a záchranárom sa ho už nepodarilo oživiť. Na mieste sa nenašli dôkazy o násilnej smrti a herec sa utopil.

Matthew Perry alebo Chandler ako ho poznal svet síce rozdával na obrazovkách radosť a smiech, v súkromí však trpel. Bojoval proti závislosti na liekoch proti bolesti a na alkohole, pričom absolvoval viacero liečení.

V roku 2021 vydal Perry svoje memoáre pod názvom Priatelia, milenci a veľká hrozná vec. Tu odhalil príčiny svojich depresii, na ktoré trpel od detstva, keď sa cítil nedocenený. Jeho rodičia sa rozviedli, keď ešte nemal ani rok a vyrastal s dominantnou matkou.

Neskôr depresie riešil užívaním liekov proti bolesti, návykových látok a alkoholom. Tie však nestáli za hercovou smrťou, keď už v roku 1997 vyhľadal odbornú pomoc. So závislosťou bojoval od svojich 27 rokov.

Vtedy po nehode na vodnom skútri hercovi predpísali lieky na bolesť, od ktorých sa stal závislý v kombinácii s alkoholom. Na odvykačke sa ocitol 15-krát, 65-krát absolvoval detoxikačný program a viackrát mu po užití liekov operovali žalúdok.

V čase skonu bol už 19 mesiacov mimo vplyvu týchto drog, píšu agentúry AP a AFP.

Súdny lekár má v tom jasno

Matthew Perry

Podľa správ zverejnených agentúrami AP a AFP v piatok 15. decembra boli príčinou úmrtia účinky nadmerného požitia anestetika ketamín. V správe súdneho lekára sa konštatuje, že šlo o nehodu pri používaní lieku pri liečbe závislostí na opiátoch.

Herec v čase smrti podstupoval ketamínovú infúznu terapiu. Ide o experimentálnu liečbu depresie a stavov úzkosti. Ketamín má dosiačný účinok, čiže zdánlivo oddeľuje myseľ od tela a može spôsobiť halucinácie.

Podľa súdneho lekára mal „Chandler“ v čase smrti v tele také množstvo ketamínu, ktoré sa používa počas celkovej anestézie.

Poslednú ketamínovú terapiu absolvoval asi jeden a pol týždňa pred smrťou, pričom ketamín sa z tela vyplavuje už niekoľko hodín po požití.

Ketamín je látka, ktorá sa užíva aj ako rekreačná droga pre svoje utlmujúce a halucinogénne účinky. Lekári ho využívajú ako anestetikum a vedci v súčasnosti skúmajú jeho účinky pri liečbe duševných porúch.

Perry sa priznal, že ketamín mu uľavoval od bolesti a pomáhal s depresiou.

Z piatok zverejnených výsledkov pitvy teda vyplýva, že príčinou úmrtia bolo teda nadmerné požitie anestetika ketamín.

A podľa súdneho lekára šlo o nehodu pri používaní tohto lieku. Navyše faktory, ktoré prispeli k smrti sú utopenie, koronárne ochorenie srdca herca a účinky buprenorfínu, ktorý sa užíva na liečbu závislostí a utopenie bolo teda nehodou.

Herec Matthew Perry účinkoval v sitkome americkej televíznej stanice NBC. Seriál má desať sérií a vznikal v rozpätí rokov 1994 až 2004. Okrem toho sa objavil aj vo viacrých filmoch ako v snímkach Môj sused zabijak či Iba blázni sa ponáhľajú.

25 50 75 90
TASR, SITA/AP, Willy Sanjuan, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia