Úvod Novinky Osobnosti
Zomrel Tom Wilkinson. Mal 75 rokov. Herec známy z Batmana zomrel náhle
Zomrel Tom Wilkinson. Mal 75 rokov. Herec známy z Batmana zomrel náhle

Zomrel Tom Wilkinson. Mal 75 rokov. Herec známy z Batmana zomrel náhle

Populárnym sa stal filmom Do naha!, či Zamilovaným Shakespeareom a radom ďalších snímok.

Vo veku 75 rokov zomrel v sobotu 30. decembra britský herec Tom Wilkinson, dvakrát nominovaný na Oscara a známy úlohami vo filmoch Do naha!, Michael Clayton, V spálni či Úžasný hotel Marigold.

Známy z desiatok filmov

Tom-Wilkinson-FB

TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AP. V oznámení, zverejnenom jeho agentom v mene hercovej rodiny, sa uvádzalo, že Wilkinson zomrel náhle doma. Ďalšie podrobnosti oznam nepriniesol.

Herec Tom Wilkinson bol najprv nominovaný na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied - na Oscara - v kategórii najlepší herec za rodinnú drámu V spálni z roku 2001.

Na Oscara bol nominovaný aj v kategórii najlepší herec vo vedľajšej úlohe za film Michael Clayton z roku 2007, kde bol hlavnou hviezdou George Clooney.

V Británii a mimo nej si ho mnohí filmoví fanúšikovia pamätajú z komédie Do naha! z roku 1997.

Herec Tom Wilkinson sa narodil 5. februára 1948 v Leedse ako syn farmára. Vo veku 11 rokov sa rodina presťahovala do Britskej Kolumbie v Kanade, kde žili päť rokov a vrátili sa späť do Veľkej Británie.

Na Univerzite v Canterbury vyštudoval Tom Wilkinson anglickú a americkú literatúru, kde sa začal venovať herectvu a réžii v T24 Drama Society. Potom navštevoval Kráľovskú akadémiu dramatických umení v Londýne, ktorú ukončil v roku 1973.

Od roku 1976 vystupoval v britských televíznych seriáloch a príležitostne aj vo filmoch, až prišiel zlom po postave, ktorú získal v komediálnej dráme The Full Monty a dostal cenu BAFTA.

Žil v severnom Londýne s manželkou, herečkou Dianou Hardcastle a spolu mali dve dcéry.

S vysokým vyznamenaním

Tom-Wilkinson-FB

Vo filme Do naha! sa predstavil v úlohe robotníka Geralda Coopera prepusteného z oceliarne, ktorý sa spoločne s niekoľkými ďalšími nezamestnanými mužmi snaží zarobiť si usporiadaním striptízovej show.

Herec sa objavil v desiatkach ďalších filmov, vrátane Batman začína, Večný svit nepoškvrnenej mysle, Zamilovaný Shakespeare či Valkýra.

Za svoju kariéru získal rad ocenení vrátane Zlatého glóbusu, ceny Emmy a BAFTA za najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe vo filme The Full Monty (1997).

Herca Toma Wilkinsona ocenili v roku 2005 za jeho službu dramatickému umeniu, keď mu udelili vysoké vyznamenanie Rad britského impéria.

25 50 75 90
TASR/AP, BBC Breakfast, FB, Newcastle Chronicle, en.wiki

Živé vysielanie ??:??

Televízia