Úvod Novinky Osobnosti
Nicolas Cage má 60 rokov. Hviezdu dvakrát ocenila OSN za globálnu spravodlivosť
Nicolas Cage má 60 rokov. Hviezdu dvakrát ocenila OSN za globálnu spravodlivosť

Nicolas Cage má 60 rokov. Hviezdu dvakrát ocenila OSN za globálnu spravodlivosť

Daroval milióny trpiacim deťom z celého sveta.

Patrí k najúspešnejším hercom Hollywoodu a za úlohu v sonde do duše človeka Leaving Las Vegas (1995) získal prvého Oscara.

S piatou manželkou

Nicholas-Cage-Insta

Americký herec Nicolas Cage pochádza zo známej umeleckej rodiny.

Otcom Nicolasa Cagea bol americký spisovateľ August Coppola, ktorého súrodencami boli slávny režisér Francis Ford Coppola a herečka Talia Shire.

Matkou Nicolasa Cagea bola choreografka a tanečnica Joy Vogelsang, pričom herec vyrastal v katolíckej rodine, ale na otázky o náboženstve odmieta odpovedať.

Z otcovej strany bol jeho starý otec skladateľ Carmine Coppola a stará mama herečka Italia Pennino, takže má taliansky pôvod. Po matke má nemecko – poľský pôvod.

Americký herec a filmový producent Nicolas Cage, vlastným menom Nicolas Kim Coppola, sa narodil 7. januára 1964 v Kalifornii, kde žil v Long Beach do svojich 12 rokov, kedy sa jeho rodičia rozviedli.

Potom sa s otcom presťahoval do San Francisca, kde navštevoval konzervatórium.

V 15 rokoch opustil strednú školu a rozhodol sa venovať hereckej kariére. Na jeho rozhodnutí stať sa hercom mal vplyv James Dean, ktorého filmy Na východ od raja (1955) a Rebel bez príčiny (1955) obdivoval a Nicolas Cage sa priznal:

„Nik ma viac neovplyvnil ako Dean. Keď som ho videl hrať, povedal som si, to je to, čo chcem robiť.“

Začal chodiť s herečkou Christinou Fulton, s ktorou má syna Westona Coppolu Cagea (1990), ale jeho prvou manželkou bola Patricia Arquette, s ktorou sa oženil v roku 1995 a rozviedli sa v roku 2001.

Druhé manželstvo Cage uzavrel so speváčkou a skladateľkou Lisou Marie Presleyovou, dcérou Priscilly a Elvisa Presleyových. Vzali sa v roku 2002 a o 107 dní požiadali o rozvod, ktorý sa ukončil v roku 2004.

Treťou manželkou slávneho herca bola Alica Kimová a štvrtou vizážistka Erika Koike, s ktorou už o štyri dni od sobáša podal žiadosť o zrušenie manželstva.

Vo februári 2021 sa Nicolas Cage oženil po piatykrát s o 31 rokov mladšou japonskou herečkou Riko Shibata, ktorá mu 7. septembra 2022 porodila dcéru Augustu Francescu.

Divokosť v srdci

Nicholas-Cage-wiki

Začínal v televíznom filme televízie ABC v roku 1981, ba neskôr ho obsadil aj strýko Coppola do svojich filmov ako napr. Dravé ryby (1983), Cotton Club (1984) či vo fantazy komédii Peggy Sue sa vydala (1986).

Vtedy sa rozhodol zmeniť si meno, aby ho neobviňovali z rodinkárstva .

Prvú nomináciu na Zlatý glóbus vyniesla Nicolasovi Cageovi romantická komédia Pod vplyvom splnu (1987) v réžii Normana Jewisona, kde si zahral milenca speváčky Cher. Táto love story získala tri Oscary a stala sa v tom čase jedným z najúspešnejších filmov.

Začiatkom 90. rokov si zahral jednu z hlavných postáv v snímke Davida Lyncha Divokosť v srdci (1990), ktorá si odniesla z medzinárodného filmového festivalu v Cannes Zlatú palmu.

V romantickej komédii Honeymoon in Vegas si v roku 1992 zahral po boku Sarah Jessicy Parker.

Poznáme ho aj z úspešných akčných snímkov akým bol aj film Con Air, kde hral po boku Johna Cusacka a Johna Malkovicha.

Popularitu a uznanie priniesla hercovi psychologická dráma o láske, alkohole a zmarenom živote nazvaná Leaving Las Vegas (1995), ktorú režíroval Mike Figgis. Nicolas Cage si prevzal za vynikajúce stvárnenie postavy hollywoodskeho scenáristu Bena Sandersona Zlatý glóbus a sošku Oscara.

V roku 2002 debutoval Nicolas Cage aj ako režisér s nízkorozpočtovou drámou a v roku 2007 vytvoril ako vášnivý fanúšik komiksov jeden vlastný so synom Westonom komiks s názvom Woodoo Child, ktorý vydalo vydavateľstvo Virgin Komiksy.

Kaufmanove dvojča

Nicholas-Cage-FB

Ďalšiu nomináciu na prestížne ocenenie Oscara mu vyniesla úloha scenáristu Charlieho Kaufmana a jeho fiktívneho dvojčaťa Donalda vo filme Adaptácia (2002).

Zahral si aj v kultovej snímke Skala (1996). Film sa podľa slov kritiky zaradil k najpôsobivejším akčným thrillerom 90. rokov.

Do úlohy špičkového chemického špecialistu FBI Stanley Goodspeeda obsadil režisér Michael Bay práve Nicolasa Cagea.

Študoval aj brazílske jiu-jitsu pod vedením šampióna Roycea Gracieho pre zdonokalenie v akčných filmoch. Držal diétu založenú na červenom mäsa a steakoch, aby pribral na váhe kvôli úlohe vo filme Joe v roku 2012, kedy sa identifikoval ako mäsožravec.

O rok neskôr exceloval spolu s Johnom Travoltom v akčnej lahôdke Tvárou v tvár (1997). Kritici nešetrili slovami chvály a samotný film sa stal kasovým trhákom.

Nicolas Cage má od roku 1998 svoju hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy. Zažiaril aj v úlohe vo filme Mandolína kapitána Correliho (2001), ktorá vznikla podľa literárnej predlohy Louisa de Bernieresa.

Herec neodmietol ani ponuku režiséra Andrewa Niccolu a nakrútil s ním film s názvom Obchodník so smrťou (2005). Príbeh cynicky pragmatického obchodníka so zbraňami odohral bravúrne.

Režisér David Lynch charakterizoval Nicolasa Cagea ako:

„Džezového hudobníka amerického herectva.“

Mnohí kritici obvinili Cagea z prehnaného správania a iní označili jeho zámerne extrémne výkony za „megaherecké“.

Milióny pre trpiace deti

Nicholas-Cage-wiki

V istej chvíli svojho života sa Nicolas Cage vydal hľadať Svätý grál cestovaním po Anglicku, ale pozrel sa aj do niektorých oblastí USA.

Za svoju prácu bol ocenený humanitárnou cenou OSN a v rokoch 2009 aj 2013 bol menovaný veľvyslancom OSN pre globálnu spravodlivosť.

Herec je označovaný za jednu z najštedrejších hviezd Hollywood a je známy svojimi bohatými darmi charite, keď napr. Amnesty International daroval dva milióny dolárov pre deti trpiace vojnovými konfliktmi vo svete.

Ďalší milión dolárov daroval trpiacim obetiam hurikánu Katrina.

Z posledných filmov možno spomenúť Willyho kúzelný svet (2021), akčnú komédiu Neznesiteľná váha obrovského talentu (2022), v ktorej hlavný predstaviteľ Nicolas Cage ako fiktívna postava stvárňuje seba samého, či drámu Lovci bizónov (2022).

Na Medzinárodnom filmovom festivale Febiofest Bratislava, ktorý sa uskutoční od 13. do 19. marca 2024 nebude chýbať hercova filmová novinka nazvaná To sa mi snáď zdá (Dream Scenario, 2023). Cage v nej stvárňuje nenápadného vysokoškolského profesora Paula Matthewsa.

V roku 2019 bol na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte ocenený cenou Spotlight Initiative od Creative Coalition za úlohu vo filme The Color Out of Space pripravenom režisérom Richardom Stanleyom podľa predlohy poviedky H. P. Lovercrafta.

Podľa Cagea vlastnil „najstrašidelnejší dom v Amerike“.

Dom je známy ako „The LaLaurie House“ vo francúzskej štvrti New Orleans v Louisiane a zabavili mu ho pre jeho finančné problémy a predali v aukcii.

Okrem dcéry má oscarový herec a hollywoodska hviezda Nicolas Cage dvoch synov.

Kalifornská štátna univerzita vo Fullertone udelila v máji 2001 hercovi čestný doktorát.

25 50 75 90
RTVS, instagram@nicolascage, TASR, wiki, FB, csfd.cz

Živé vysielanie ??:??

Televízia