Úvod Novinky Osobnosti
Marián Hossa má 45 rokov. Bol jeden z najlepších a najrýchlejších v NHL
Marián Hossa má 45 rokov. Bol jeden z najlepších a najrýchlejších v NHL

Marián Hossa má 45 rokov. Bol jeden z najlepších a najrýchlejších v NHL

Pre nebezpečné alergické ochorenie, keď bral lieky silné ako chemoterapia a nemohol objať ani svoje deti, sa musel s hokejovou kariérou rozlúčiť.

Dlhoročného slovenského hokejového reprezentanta Mariána Hossu považovali za jedného z najlepších a najrýchlejších útočníkov v americkej NHL.

Zo športovej rodiny

hokej svetovy pohar hossa tatar kopitar_tasr_ap.jpg

Hokejista Marián Hossa sa narodil 12. januára 1979 v Starej Ľubovni a vyrastal v Podolínci, odkiaľ pochádza jeho mama Mária.

Jeho otec František bol hokejovým obrancom a slovenským reprezentačným trénerom v ľadovom hokeji.

Tento legendárny kouč náš tím priviedol v roku 2003 na majstrovstvách sveta v Helsinkách k zisku cenných bronzových medailí.

Hokejovým útočníkom bol aj Mariánov mladší brat Marcel, ktorý v seniorskej reprezentácii Slovenska získal striebornú medailu z Majstrovstiev sveta vo Švédsku a Fínsku v roku 2012.

Prvé kroky v Trenčíne

Z Podolínca sa ešte v detstve rodina presťahovala do Trenčína, kde Marián Hossa ukončil Stredné odborné učilište železničné.

Prvé kroky na ľade urobil v piatich rokoch v Dukle Trenčín, kde hral počas celej dorasteneckej a juniorskej kariére a stal sa juniorským majstrom Slovenska.

V reprezentačnom drese sa ocitol prvýkrát na seniorských majstrovstvách sveta v Helsinkách v roku 1997 ako 18. ročný, kam ho nominoval tréner Jozef Golonka.

V seniorskej extralige sa predstavil vo veku 17 rokov. Hneď v prvej sezóne strelil v základnej časti 30 gólov, zapísal si 24 asistencií a celkovo 44 plusových bodov, čím významne prispel Dukle Trenčín k zisku majstrovského titulu.

Ako prvý hokejista na svete

Hossa-stanley-cup-sita

Ako prvý hokejista na svete hral Marián Hossa tri roky po sebe za tri rôzne kluby vo finále Stanleyho pohára.

Túto cennú trofej získal celkovo trikrát, ale vždy iba v drese Chicaga Blackhawks.

V reprezentačnom drese bojoval za Slovensko na štyroch Zimných olympijských hrách a to v Salt Lake City (2002), Turíne (2006), Vancouveri (2010) a v Soči (2014). Celkovo za seniorskú reprezentáciu odohral 72 zápasov a dal 33 gólov.

Zúčastnil sa ôsmych majstrovstiev sveta, na ktorých odohral 52 zápasov s bilanciou 16 gólov a 25 asistencií.

Napriek tomu, že bol na svetových majstrovstvách viackrát vyhlásený za najproduktívnejšieho hráča nášho tímu, žiaľ, nezískal za seniorov na MS žiadnu medailu.

Za 19 rokov svojej kariéry v NHL, ktorá skončila v roku 2017, strelil 525 gólov, mal 609 asistencií a získal tak 1134 bodov v 1309 zápasoch základnej časti.

Tretí Slovák s päťsto gólmi

Marián Hossa_500 gól_TASR.jpg

Hral v piatich kluboch NHL a to: Ottawa Senators, Atlanta Thrashers, jednu sezónu v Pittsburgh Penguins, jednu sezónu Detroit Red Wings a najdlhšie osem sezón v Chicago Blackhawks.

Krátko hral aj v kanadskej hokejovej lige za klub Portland Winter Hawks.

V histórii NHL bol v poradí 44 hráč, ktorý strelil 500 gólov a tretí Slovák, ktorému sa to podarilo po Stanovi Mikitovi a Petrovi Bondrovi.

V sieni slávy

hossa_hall_of_fame_nhl_tasr_ap.jpg

V NHL bol 80 hráč, ktorý dosiahol 1000 bodov. V roku 2020 ho v Toronte uviedli do Hokejovej siene slávy NHL.

V minulom roku sa Marián Hossa stal 37. členom Slovenskej hokejovej Siene slávy.

Bol len ôsmym hráčom, ktorého dres s číslom 81 slávnostne vyradil za sto rokov existencie klub Chicago Blackhawks v roku 2022.

A tak sa bývalý útočník „jastrabov“ zaradil medzi legendy klubu.

Útočník Marián Hossa Chicagu Blackhawks pomohol získať majstrovský Stanleyho pohár v rokoch 2010, 2013 a 2015.

Pod stropom haly United Center vyvesili jeho dres s číslom 81, kde visia aj dresy Glenna Halla (1), Tonyho Esposita (35), Pierrea Pilotea a Keitha Magnusona (obaja 3), Bobbyho Hulla (9), Denisa Savarda (18) a legendy NHL ďalšieho slovenského rodáka Stana Mikitu (21).

S hokejovou kariérou sa Marián Hossa musel rozlúčiť zo zdravotných dôvodov.

Po alergickom ochorení kože na výstroj, pre ktoré musel brať lieky silné ako chemoterapia a nemohol ani objať svoje deti, sa musel s hokejovou kariérou rozlúčiť.

Olympionik Marián Hossa sa v roku 2010 oženil s Jankou Ferovou a majú tri dcéry Miu, Zoju a Emmu. Spolu s bratom Marcelom založil Nadáciu HOSS Heroes, ktorá podporuje športovú mládež.

25 50 75 90
TASR, RTVS, NHL.com, hockeydb.com

Živé vysielanie ??:??

Televízia