Úvod Novinky Osobnosti
Jiří Rožeň predstaví so Slovenskou filharmóniou variácie na rokokovú tému
Jiří Rožeň predstaví so Slovenskou filharmóniou variácie na rokokovú tému

Jiří Rožeň predstaví so Slovenskou filharmóniou variácie na rokokovú tému

Medzinárodná odozva na umenie českého dirigenta neustále rastie.

Dirigovanie študoval na konzervatóriách a univerzitách v Prahe, Salzburgu, Hamburgu, Zürichu a v Glasgowe.

So Slovenskou filharmóniou

Jiří-Rožeň-SF-Insta

Spolupracoval s Donaldom Runniclesom a Thomasom Dausgaardom, keď bol ich asistentom na festivaloch BBC Proms a na Edinburskom medzinárodnom festivale.

Medzinárodná odozva na umenie Jiřího Rožňa neustále rastie, k čomu prispeli aj jeho debutové vystúpenia s Kráľovským filharmonických orchestrom, aj s Kráľovským liverpoolským filharmonickým orchestrom či s Orchestre National du Capitole de Toulouse.

Dirigoval všetky významné orchestre v Belgicku, hosťoval v Kráľovskom škótskom národnom orchestri a z PKF – Prague Philharmonia debutoval na Pražskej jari 2016.

V sezóne 2021/2022 debutoval v pražskej Štátnej opere.

vo štvrtok 18. januára sa predstaví so Slovenskou filharmóniou (SF).

Tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova informovala, že hosťom tretieho koncertu z Populárneho cyklu bude aj violončelista Petr Nouzovský:

„Na úvod koncertu si návštevníci vypočujú predohru k opere Straka zlodejka Gioacchina Rossiniho. Nasledovať budú slávne Variácie na rokokovú tému pre violončelo a orchester, op. 33 Piotra Iľjiča Čajkovského.“

Nemecký violončelista Wilhelm Fitzenhagen dielo prvýkrát uviedol v roku 1877 v Moskve pod taktovkou Nikolaja Rubinsteina. V Koncertnej sieni SF zaznejú v interpretácii Petra Nouzovského, pravidelného hosťa sezón Slovenskej filharmónie.

Program ukončí suita z baletu Daphnis a Chloé č. 1 a č. 2 Maurica Ravela, ktorú uvedie orchester spolu so Slovenským filharmonickým zborom.

V naštudovaní Jiřího Rožňa, ktorý patrí podľa SF k najväčším talentom mladej českej dirigentskej generácie, zaznie celý program:

„Rodák z Prahy je finalistom dvoch prestížnych dirigentských súťaží (Salzburg Festival Young Conductors Award a Donatella Flick LSO Conducting Competition v Londýne).“

Kurátor Opera Nova

Jiří-Rožeň-Insta

Dirigent Jiří Rožeň v aktuálnej sezóne 2023/2024 debutoval v Národnej opere v Bergene s Janáčkovou operou Káťa Kabanová a Martina Tolstova dodala:

„V Štátnej opere v Prahe uvedie českú premiéru Ligetiho opery Le Grand Macabre a bude viesť kurátorský patronát nad festivalom Opera Nova, kde zastáva post umeleckého riaditeľa.“

So Slovenskou filharmóniou sa predstavuje po druhý raz.

25 50 75 90
@slovakphil, narodni-divadlo.cz, jirirozen.com, TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia