Úvod Novinky Osobnosti
Zomrel Ivan Letko. Mal 89 rokov. Aj legendárni Miazgovci smútia
Zomrel Ivan Letko. Mal 89 rokov. Aj legendárni Miazgovci smútia

Zomrel Ivan Letko. Mal 89 rokov. Aj legendárni Miazgovci smútia

Jeho postavy z filmu, televízie, rozhlasu a hlas z dabingu s nami zostávajú.

Ako na sociálnej sieti informoval Činoherný klub Bratislava v nedeľu 21. januára zomrel divadelný, televízny a filmový herec, mím, známy hlas aj z rozhlasových nahrávok a dabingu Ivan Letko.

Túto správu prijala RTVS so zármutkom a tvorbu Ivana Letka si pripomenieme na Dvojke v relácii Generácia od 10 h a v inscenácii Tanec nad plačom od 10:25 h v pondelok 22. januára.

S Petrom Bzdúchom na humorných potulkách

Letko, Bzdúch.jpg

Herec Ivan Letko mal 89 rokov a Činoherný klub uviedol:

„S hlbokým zármutkom sme dnes prijali správu, že nás navždy opustil náš patrón a stály návštevník našich predstavení, Ivan Letko.“

Ako Činoherný klub pripomína, Ivan Letko bol nielen divadelný, televízny, dabingový a rozhlasový herec, ale aj dlhoročný pedagóg hereckej tvorby na konzervatóriu a vysokej škole, ktorý odchoval mnohých úspešných a známych hercov:

„Činoherný klub z celého srdca vyjadruje rodine a pozostalým úprimnú sústrasť. Ivan, budeš nám veľmi chýbať.“

Bol pedagógom na katedre herectva a réžie bratislavskej VŠMÚ viac ako tridsať rokov.

Medzi jeho študentov patrili poprední slovenskí herci ako Zdena Studenková, Jozef Vajda, Anna Javorková, Ivo Gogál, Ján Kroner, Jana Oľhová, ale aj jeho dcéra Hana Letková a mnohí ďalší.

Humorista Ján Snopko je autorom humorného cyklu Dôchodcovia na potulkách, kde v rozhlasovom vysielaní RTVS naposledy exceloval vo dvojici spolu s hereckým partnerom Petrom Bzdúchom.

Hlasom Ivana Letka hovorila aj Baba Jaga v kultovej ruskej rozprávke Mrázik (1964).

Vystupoval v zábavných reláciách Slovenského rozhlasu napríklad Echorádio s Magdou Pavelekovou.

Poznáme ho ako predstaviteľa mnohých postáv z filmov a televíznych snímok ako z trojdielneho filmu Tu musíš žiť podľa románu Antona Baláža, ktorý nakrútil Pavol Haspra. Ten istý režisér ho obsadil aj do televíznej adaptácie divadelnej hry Petra Zvona Tanec nad plačom (1989), ale aj do známej komédie Júliusa Barča-Ivana Mastný hrniec (1991).

Z postáv v desiatkách filmov spomeňme významnú drámu Živý bič (1966) na motíve románu Mila Urbana, ale v tom istom roku hral aj v prvej slovenskej gangster-revue Škandál v Melodias banke, ktorú nakrútil Otakar Krivánek podľa scenára Júliusa Satinského.

Objavil sa aj vo francúzsko-československej vojnovej dráme Muž, ktorý luže (1968), ktorú režírovel Alain Robbe-Grillet.

Režisér Otakar Krivánek obsadil Ivana Letka do komédie Milosrdný čas (1976) a do trojdielneho česko-slovenského projektu Štipku soli (1977).

Hlas z kultového animáku

miazgovci.jpg

Účinkoval v dabingu aj v slávnom maďarskom animovanom seriáli Miazgovci, na ktorom vyrástli celé generácie nielen detských slovenských divákov.

Dlhoročný divadelný pedagóg Ivan Letko sa narodil 9. decembra 1934 vo Farnej pri Leviciach.

Vyrastal v Hlohovci, kde maturoval na gymnáziu a pôsobil v ochotníckom divadle. Na Vysokej škole múzických umení ukončil v roku 1956 štúdium herectva.

Potom pôsobil desať rokov v Divadle SNP v Martine a v roku 1967 sa stal členom činohry Novej scény v Bratislave, kde pôsobil aj ako umelecký šéf.

Celkovo stvárnil vyše 150 divadelných postáv a zapísal sa ako výrazná osobnosť v tragikomických charakteroch ako Valér v Moliérovom Tartuffovi (1966), Happy v Millerovej Smrti obchodného cestujúceho (1967), Osric v Shakespearovom Hamletovi (1974), Helmer v Ibsenovej Nore (1975), Psykuliak v Čaji u pána senátora (1976) od Ivana Stodolu, Trigorin v Čechovovej Čajke (1976), či ako Manžel v Brechtovej Malomeštiakovej svadbe (1985).

Bol manželom herečky a rozhlasovej režisérky Silvie Stredňanskej-Letkovej a spolu mali dcéru Hanu Gajdošovú-Letkovú, ktorá je tiež herečkou a hereckou pedagogičkou.

25 50 75 90
RTVS, Činoherný klub, FB, TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia