Úvod Novinky Osobnosti
Začal sa festival komornej hudby. Slovenská národná galéria bude plná Mozarta
Začal sa festival komornej hudby. Slovenská národná galéria bude plná Mozarta

Začal sa festival komornej hudby. Slovenská národná galéria bude plná Mozarta

Hlavným hosťom festivalu konvergencie je tento rok fínsky klavirista, dirigent a skladateľ Olli Mustonen.

Medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie je už 25 rokov vnímaný ako podujatie s invenčnou, žánrovo pestrou dramaturgiou, ktorá poskytuje inšpirujúci priestor pre stretnutia domácich a zahraničných umelcov s publikom. „Ťažko uveriť, že Konvergencie majú za sebou štvrťstoročie. Je to čas na zastavenie, reflexiu toho, čo je za nami i uvažovanie o tom, ako pokračovať. Túžba ísť ďalej je stále veľká, vďačnosť za 25 rokov života s hudbou obrovská,“ hodnotí umelecký riaditeľ, violončelista Jozef Lupták.

03_Jozef Luptak a Martin Ruman _foto Jarma Uhlikova.jpg

Jozef Lupták a Martin Ruman

Tento ročník bude venovaný geniálnemu Wolfgangovi Amadeusovi Mozartovi. Bude znieť v interpretácii vynikajúcich zahraničných a slovenských umelcov v priestoroch Slovenskej národnej galérie. Hlavným hosťom festivalu je fínsky klavirista, dirigent a skladateľ Olli Mustonen. Festival Mozart – Mustonen bude prebiehať od 13. do 25. februára v Bratislave a ponúkne štyri koncertné večery a viaceré sprievodné podujatia.

Mozart na Slovensku

„V roku 1762 navštívil Mozart ako zázračné dieťa Bratislavu, spomína to v liste jeho otec Leopold. Mozartove diela boli na území dnešného Slovenska prítomné ako aktuálna hodnota. Množstvo z nich je dodnes v archívoch –komornej hudbe patrí dôležité miesto. Prvá zmienka o Mozartovi v Uhorsku pochádza z novín Pressburger Zeitung. Bratislavskí tlačiari vydávali jeho diela, skladatelia siahali po jeho témach, hudobníci hrali jeho hudbu. Napríklad na viedenskej premiére Klarinetového kvinteta, ktoré na festivale so súborom Chaos String Quartet uvedie Ronald Šebesta, účinkoval huslista Joseph Zistler pôsobiaci v službách v Bratislave sídliaceho arcibiskupa Batthyányho. Mozartovým žiakom bol bratislavský rodák, klavírny virtuóz, skladateľ a dirigent Johann Nepomuk Hummel. Constanze Mozartová sa po manželovej smrti druhýkrát vydala v Dóme sv. Martina – existuje množstvo zaujímavých historických väzieb, pre ktoré nám môže byť Mozart blízky,“ povedal dramaturg Konvergencií, muzikológ Andrej Šuba.

01_Olli Mustonen_foto Photo Heikki Tuuli.jpg

Fínsky klavirista, dirigent a skladateľ Olli Mustonen

Na festivale zaznie v priebehu štyroch dní od 22. – 25. februára výber z Mozartovej komornej tvorby obsahujúci veľké diela i menej známe kompozície. Pri príležitosti 25. výročia festival oslovil slovenských hudobníkov, ktorí pravidelne účinkujú na Konvergenciách.

Patria medzi nich vo Švajčiarsku pôsobiaci huslista, pedagóg na prestížnej Hochschule für Musik v Luzerne Igor Karško, v Brne pôsobiaci husľový virtuóz Milan Paľa, vynikajúci klarinetisti Ronald Šebesta a Branislav Dugovič, sólo-violista Slovenskej filharmónie Martin Ruman, flautistka Ivica Gabrišová, klaviristka Jordana Palovičová, violončelista Jozef Lupták a mnohí ďalší, vrátane mladšej generácie slovenských umelcov, ktorú reprezentujú kontrabasistka Romana Uhlíková a violista Matej Michalec. Domácich interpretov doplnia umelci z Veľkej Británie, Maďarska a Čiech a už spomínaný hlavný hosť festivalu, Olli Mustonen z Fínska.

Foto: Jarma Uhlíková, Heikki Tuuli, Jana Šantavá, Peter Drezik, Michal Líner

25 50 75 90

Galéria

01_Olli Mustonen_foto Photo Heikki Tuuli.jpg Konvergencie v SNG_foto Jarma Uhlíková.jpg Igor Karško_Martina Z. Šimkovičová.jpg Jordana Palovičová_foto Jana Šantavá.jpg Pjoni_foto Jarma Uhlíková.jpg Stroon_foto Michal Líner.jpg Robert Roth_foto Peter Drezik.jpg 03_Jozef Luptak a Martin Ruman _foto Jarma Uhlikova.jpg 02_Olli Mustonen Photo Heikki Tuuli 2.jpg
Zdroj: konvergencie.sk

Živé vysielanie ??:??

Televízia