Úvod Novinky Osobnosti
Mal nezlomnú vôľu a hral aj na vozíku, Pavol Mikulík by sa dožil 80 rokov
Mal nezlomnú vôľu a hral aj na vozíku, Pavol Mikulík by sa dožil 80 rokov

Mal nezlomnú vôľu a hral aj na vozíku, Pavol Mikulík by sa dožil 80 rokov

Účinkoval v postavách až v neuveriteľných 500 filmoch a inscenáciách.

Herec a spisovateľ Pavol Mikulík vo februári 2006 sošku, s ktorou vstúpil do Siene slávy v ankete Osobnosť televíznej obrazovky (OTO), preberal so slovami: „Vydržať, vydržať, vydržať a ďakujem!“

O rok na to zomrel vo veku 63 rokov na zlyhanie srdca, ale v archíve Slovenskej televízie v RTVS nám zostalo približne 500 filmov a inscenácií, v ktorých účinkoval a množstvo rozhlasových nahrávok programov, relácií či detských rozprávok a rozhlasových hier.


V roku 1993 ochrnul po cievnej mozgovej príhode, ale napriek tomu, že prestal chodiť, rozdával úsmevy ďalej a zapájal sa do života.

V roku 2003 mu vyšla knižka príbehov zo života hercov A just nie! a pripravil aj druhý diel knižky Recepty Paľa Mikulíka. Stal sa symbolom nezlomnej ľudskej vôle vzdorujúcej ťažkému osudu. Jeho osobné krédo „vydržať“, s ktorým žil na invalidnom vozíku, bolo aj replikou jeho poslednej divadelnej postavy - Jaspera v hre Simona Graya Na konci hry s podobným osudom.

Brat mu postavu ušil na mieru

V roku 2000 hru uviedli na Malej scéne v Bratislave, režíroval a Pavlovi ju „na telo“ ušil jeho brat divadelný režisér Peter Mikulík.

Peter-Mikulík-Oliver-vnuk-RTVS

Za stvárnenie Jaspera dostal Pavol Mikulík v rovnakom roku 2000 ocenenie Krištáľové krídlo. Obľúbený umelec Pavol Mikulík sa narodil 2. marca 1944 v Prešove.

S herectvom začínal už ako sedemročný v Detskej rozhlasovej dramatickej družine, kde vytvoril desiatky chlapčenských postáv. V televíznej tvorbe už v 70. rokoch 20. storočia patril medzi najobsadzovanejších hercov.

Účinkoval v známom televíznom filme Mário a kúzelník, ktorý na motívy poviedky Thomasa Manna nakrútil Miloslav Luther (1976). Film bol ocenený na Medzinárodnom televíznom festivale v Monte Carlo.

Mikulík Pavol.png

V divadle, televízii i vo filme vytvoril množstvá nezabudnuteľných úloh, najmä pod režijným vedením Miloslava Luthera, Pavla Haspru, Dušana Trančíka, Juraja Jakubiska, Vladimíra Strniska, Miloša Pietora i pod režisérskou taktovkou vlastného brata Petra Mikulíka.

Na doskách divadla hral roly lyrické, ironické, groteskné a sugestívne, aj tragické. Účinkoval napríklad v Troch sestrách, Richardovi III., Smrti obchodného cestujúceho a ďalších predstaveniach.

K najznámejším filmom patria Tisícročná včela (1983) a Perinbaba (1985). Stvárnil postavy aj v ďalších tituloch, ako napríklad Zbojníci (1978), Úsmev diabla (1987), Južná pošta (1987), Správca skanzenu (1988) alebo Šípová Ruženka (1990) či v dabingu.

25 50 75 90
Foto: RTVS, TASR, SITA

Živé vysielanie ??:??

Televízia