Úvod Novinky Osobnosti
Anjelský hlas stíchol. Vo veku 65 rokov zomrela Ľubica Rybárska
Anjelský hlas stíchol. Vo veku 65 rokov zomrela Ľubica Rybárska

Anjelský hlas stíchol. Vo veku 65 rokov zomrela Ľubica Rybárska

Sólistku opery Slovenského národného divadla poznali na celom svete.
Ako na sociálnej sieti oznámil Martin Gigac, v utorok 14. mája zomrela jeho mama operná diva Ľubica Rybárska: „Priatelia, kamaráti, známi, dnes v tento pekný slnečný májový deň náš svet potichu a pokojne opustila moja mama Ľubica Rybárska. Zbohom maminka! Ďakujeme ti za všetko a nezabudneme na tvoju lásku a neopakovateľný anjelský hlas. Dávaj tam na nás zhora pozor. Raz príde deň, kedy sa znovu stretneme.“

Zmena programu RTVS


RTVS so zármutkom prijala správu o úmrtí opernej divy sopranistky Ľubice Rybárskej. Jej výraznú osobnosť si pripomenieme 14. mája o 20:10 h na Dvojke v portréte zo série GEN.sk a v stredu 15. mája o 17:30 h v relácii Anjeli strážni.

Sólistku opery Slovenského národného divadla poznali na celom svete. Narodila sa v Martine 13. júla 1958. Pôsobila aj ako pedagogička na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Spev vyštudovala na Konzervatóriu v Žiline v roku 1979.

V roku 1983 ukončila VŠMU v Bratislave. Tu promovala na katedre operného a koncertného spevu u profesorky Viktórie Stracenskej. Počas štúdia debutovala postavou Katreny v národnej opere Eugena Suchoňa Krútňava na javisku Opery SND 28. marca 1983.

lubica-rybarska_TASR-SND - Robo Hubač.jpg

Víťazka z Filadelfie

Následne Ľubica Rybárska získala angažmán ako sólistka Opery SND, kde naštudovala mnohé titulné postavy v operách Verdiho ako Maškarný bál, Simone Boccanegra (Amélia) či Knieža Igor (Jaroslavna) od A. P. Borodina. S týmito postavami absolvovala úspešné zájazdy po krajinách v bývalom Sovietskom zväze, Švajčiarsku, Nemecku, Rakúsku, Španielsku, Číne, Anglicku, Maďarsku a ďalších krajinách.

V roku 1988 sa stala víťazkou Medzinárodnej  súťaže Luciana Pavarottiho vo Filadelfii v USA. Následne bola pozvaná filadelfskou opernou spoločnosťou do Dvořákovej Rusalky v novembri 1988. V apríli 1989 už účinkovala po boku Luciana Pavarottiho v titulnej postave Luisy Miller od Verdiho pod dirigentským vedením A. Guadagna. V tom istom roku vystupovala vo Švajčiarsku v Maškarnom bále v Opernhause aj vo Frankfurte nad Mohanom.

Pavarotti.png

Postavu Amélie od Verdiho v Maškarnom bále stvárnila aj v Bratislave po boku Petra Dvorského. V rámci letného operného festivalu na jazere Bregenzer Festspiele spievala náročnú dramatickú postavu Abigaile vo Verdiho opere Nabucco v dvoch letných sezónach 1993 a 1994.

Speváčka Ľubica Rybárska vystupovala na svetových operných scénach vo Švajčiarsku, Paríži, Mníchove, Madride, Barcelone, Ríme či v Turíne. Tu naštudovala Dvořákove Requiem. Vo flámskej opere v Antverpách sopránové sólo v diele Messa per Rossini a spolu s ňou spolúčinkoval aj basista Sergej Kopčák. S Londýnskym symfonickým orchestrom sa predstavila v sopránovom sóle IX. Beethovenovej symfónie.

V ďalšom európskom turné uviedla Beethovenovu Missu solemnis a nasledovali opakované pozvania do operných domov v Luzerne, Berne, Salzburgu, Paríži, Ankare, Berlíne, Stuttgarte, Aténach, Solingene, Madride, Bilbao, Antverpách, Varšave, Pekingu, Baden-Badene, Kolíne nad Rýnom, Budapešti, Viedni a v ďalších metropolách.

Naštudovala aj celý rad ďalších postáv ako trebárs Judith v maďarskom jazyku v Bartókovom Hrade kniežaťa Modrofúza na koncertnom turné v siedmich mestách vo Švajčiarsku, čo bolo zaznamenané aj na CD nosičoch. Odspievala náročnú postavu Ľutomíry v opere Svätopluk od Eugena Suchoňa, ale aj Amneris v opere Aida od Giuseppe Verdiho. Stvárnila Kostelničku v opere Leoša Janáčka Jenufa a ďalšie postavy.

Ľubica-Rybárska-archív

V OPUS-e nahrala so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu svoje profilové CD s opernými áriami talianskych skladateľov pod dirigentským vedením Olivera Dohnányiho. So zborom Opery SND vydala vianočný CD nosič Búvaj dieťa krásne.

Na sociálnej sieti úprimnú sústrasť vyslovilo aj vedenie SND a Opery SND, pričom: „Slovenské národné divadlo sa rozhodlo venovať inscenáciu opery Giuseppe Verdiho Aida práve pamiatke legendárnej predstaviteľky tejto postavy Ľubici Rybárskej.“ Napísalo SND.

25 50 75 90
Zdroj: RTVS, vsmu.sk, Opera Slovakia

Živé vysielanie ??:??

Televízia